Tosty z boczkiem, serem i figami

Tosty z boczkiem, serem i figami

Moje odkrycie, miesiąca! Chrupiące tosty z boczkiem, świeżymi figami i mieszanką sera żółtego z brie po prostu mnie zachwyciły. Najlepsze śniadanie zaraz po szakszuce ? Bardzo szybkie w przygotowaniu i absolutnie przepyszne, a figi są teraz w sezonie więc w miarę przystępnych cenach. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tosty z boczkiem, serem i figami

(2 porcje)

Składniki:

  • 4 plastry boczku
  • 90 g startego ulubionego sera żółtego
  • 90 g sera brie, bez skórki i z grubsza pokrojonego
  • 1/4 czerwonej cebuli, startej na tarce (opcjonalnie)
  • miękkie masło do posmarowania kromek
  • 4 spore kromki ulubionego chleba
  • 2 łyżki konfitury cebulowej (opcjonalnie)
  • 2 figi, z odciętymi końcami, pokrojone w grube plastry

Przygotowanie:

  1. Umieść boczek na rozgrzanej patelni, podsmaż do chrupkości i przełóż na ręczniki papierowe.
  2. W małej miseczce wymieszaj sery z cebulą i odrobiną pieprzu.
  3. Posmaruj kromki masłem i odwróć stroną bez masła do góry.
  4. Na 2 kromkach rozsmaruj marmoladę cebulową, na nią połóż boczek i figi. Posyp serami i przykryj kromkami masłem do góry.
  5. Zapiekaj w opiekaczu do ładnego zarumienienia i rozpuszczenia się sera lub podsmaż na rozgrzanej patelni z obu stron.

Smacznego!

Zdjęcie - Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Fig, bacon and cheese toasts

(2 servings)

Ingredients:

  • 4 slices bacon
  • 90 g grated favourite cheese
  • 90 g brie cheese, without skin and roughly chopped
  • 1/4 red onion, grated (optional)
  • soft butter
  • 4 big slices of your favorite bread
  • 2 tablespoons caramelised onion marmalade (optional)
  • 2 figs,trimmed and cut into thick slices

Preparation:

  1. Place bacon in hot pan, cook until crispy and transfer on paper towels.
  2. In small bowl, mix cheese with onions and a small dash of ground pepper.
  3. Spread the butter on slices and turn buttered side down.
  4. On 2 slices spread onion marmalade, and add bacon and figs. Sprinkle with cheese and cover with slices of buttered side up.
  5. Toast in sandwich maker or hot pan until golden brown.

Enjoy!

Zdjęcie - Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów