Tosty z boczkiem, serem i figami
Moje odkrycie, miesiąca! Chrupiące tosty z boczkiem, świeżymi figami i mieszanką sera żółtego z brie po prostu mnie zachwyciły. Najlepsze śniadanie zaraz po szakszuce ? Bardzo szybkie w przygotowaniu i absolutnie przepyszne, a figi są teraz w sezonie więc w miarę przystępnych cenach. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Tosty z boczkiem, serem i figami(2 porcje)
Składniki:
- 4 plastry boczku
- 90 g startego ulubionego sera żółtego
- 90 g sera brie, bez skórki i z grubsza pokrojonego
- 1/4 czerwonej cebuli, startej na tarce (opcjonalnie)
- miękkie masło do posmarowania kromek
- 4 spore kromki ulubionego chleba
- 2 łyżki konfitury cebulowej (opcjonalnie)
- 2 figi, z odciętymi końcami, pokrojone w grube plastry
Przygotowanie:
- Umieść boczek na rozgrzanej patelni, podsmaż do chrupkości i przełóż na ręczniki papierowe.
- W małej miseczce wymieszaj sery z cebulą i odrobiną pieprzu.
- Posmaruj kromki masłem i odwróć stroną bez masła do góry.
- Na 2 kromkach rozsmaruj marmoladę cebulową, na nią połóż boczek i figi. Posyp serami i przykryj kromkami masłem do góry.
- Zapiekaj w opiekaczu do ładnego zarumienienia i rozpuszczenia się sera lub podsmaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
Smacznego!
English version
Fig, bacon and cheese toasts(2 servings)
Ingredients:
- 4 slices bacon
- 90 g grated favourite cheese
- 90 g brie cheese, without skin and roughly chopped
- 1/4 red onion, grated (optional)
- soft butter
- 4 big slices of your favorite bread
- 2 tablespoons caramelised onion marmalade (optional)
- 2 figs,trimmed and cut into thick slices
Preparation:
- Place bacon in hot pan, cook until crispy and transfer on paper towels.
- In small bowl, mix cheese with onions and a small dash of ground pepper.
- Spread the butter on slices and turn buttered side down.
- On 2 slices spread onion marmalade, and add bacon and figs. Sprinkle with cheese and cover with slices of buttered side up.
- Toast in sandwich maker or hot pan until golden brown.
Enjoy!