Tortilla

Tortilla jest w pewnych częściach świata chlebem powszednim, a i u nas zdobywa coraz większą popularność to dlatego, że dzięki niej w łatwy i szybki sposób można przygotować coś pysznego do jedzenia. Tortille zazwyczaj kupujemy w sklepie, bo tak jest najłatwiej, są gotowe do spożycia, wystarczy tylko podgrzać i dodać kilka ulubionych dodatków, ale nie są tanie, za 6 sztuk trzeba zapłacić minimum 8 złotych! To bardzo drogo biorąc pod uwagę ich skład i ilość użytych produktów! W domu przygotujecie 8 sztuk za około złotówkę, wliczając produkty, gaz (prąd) potrzebne do ich upieczenia 🙂 Mam nadzieję, że to przekonuje Was, że warto przygotować je samodzielnie, tym bardziej że jest to bardzo prosty i szybki przepis. Tortille pieczemy tuż przed podaniem, aby były miękkie, po całkowitym wystygnięciu stają się twardsze, ale można je odświeżyć. Z podanej ilości przygotujecie 8 placków o średnicy 16 centymetrów. Smacznego!

Zdjęcie - Tortilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTortilla

Proste placki pszenne - tortilla!

Rodzaj Obiad
Przygotowanie 15 minutes Gotowanie 10 minutes Razem 25 minutes

Porcje 8
Autor Anna

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody

Instrukcja

  1. Do miski odmierzyć mąkę i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę z olejem ciasto zacząć mieszać widelcem, a następnie zagnieść ręką, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i zawinąć w folię, odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.

  2. Następnie wyjąć ciasto z foli, delikatnie posypać mąką blat i ciasto, uformować wałek, podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią na okrągły placuszek, następnie posypując mąką rozwałkować cienki placuszek, moje miały średnicę 18 cm.

  3. Tortille piec na suchej patelni około 2 minuty z każdej strony. Podczas pieczenia powinny pojawić się bąble na placuszkach!

  4. Gotowe tortille do czasu podania przechowywać pod przykryciem lub można też zawinąć w folię aluminiową.

  5. Tortille podawać ciepłe, wtedy są miękkie, po całkowitym wystudzeniu twardnieją, ale można odświeżyć je w mikrofalówce, będą wtedy znów miękkie. Można również odgrzać je na patelni posmarowanej masłem lub zapiekać z dodatkami w opiekaczu.

  6. Smacznego!

Notatki

Do ciasta można dodać siekane zioła oraz przyprawy takie jak, pieprz, kminek, papryka...

Zdjęcie - Tortilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur
1

Kaczka z purée z kalafiora i k…

food² food²
Food Square

Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki
1

Kotlety mielone z papryką i na…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kaszotto, które leczo
1

Kaszotto, które leczo

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka
1

Gulasz drobiowy z piersi kurcz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Penne z brukselką i boczkiem
1

Penne z brukselką i boczkiem

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Placki z dyni
1

Placki z dyni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Tacos z rybą

Tacos z rybą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Jajka zapiekane po meksykańsku

Jajka zapiekane po meksykańsku

Tyna Tyna
In cooking we trust

Salsa pomidorowa
2

Salsa pomidorowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado

Pikantne enchilady z kurczakie…

Dzi Dzi
karmelowy

Chili con carne (wolno gotowane)

Chili con carne (wolno gotowan…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Salsa inspirowana guacamole. Super pomysł na przekąskę.

Salsa inspirowana guacamole. S…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie