Tortilla

Tortilla jest w pewnych częściach świata chlebem powszednim, a i u nas zdobywa coraz większą popularność to dlatego, że dzięki niej w łatwy i szybki sposób można przygotować coś pysznego do jedzenia. Tortille zazwyczaj kupujemy w sklepie, bo tak jest najłatwiej, są gotowe do spożycia, wystarczy tylko podgrzać i dodać kilka ulubionych dodatków, ale nie są tanie, za 6 sztuk trzeba zapłacić minimum 8 złotych! To bardzo drogo biorąc pod uwagę ich skład i ilość użytych produktów! W domu przygotujecie 8 sztuk za około złotówkę, wliczając produkty, gaz (prąd) potrzebne do ich upieczenia 🙂 Mam nadzieję, że to przekonuje Was, że warto przygotować je samodzielnie, tym bardziej że jest to bardzo prosty i szybki przepis. Tortille pieczemy tuż przed podaniem, aby były miękkie, po całkowitym wystygnięciu stają się twardsze, ale można je odświeżyć. Z podanej ilości przygotujecie 8 placków o średnicy 16 centymetrów. Smacznego!

Zdjęcie - Tortilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTortilla

Proste placki pszenne - tortilla!

Rodzaj Obiad
Przygotowanie 15 minutes Gotowanie 10 minutes Razem 25 minutes

Porcje 8
Autor Anna

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody

Instrukcja

  1. Do miski odmierzyć mąkę i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę z olejem ciasto zacząć mieszać widelcem, a następnie zagnieść ręką, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i zawinąć w folię, odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.

  2. Następnie wyjąć ciasto z foli, delikatnie posypać mąką blat i ciasto, uformować wałek, podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią na okrągły placuszek, następnie posypując mąką rozwałkować cienki placuszek, moje miały średnicę 18 cm.

  3. Tortille piec na suchej patelni około 2 minuty z każdej strony. Podczas pieczenia powinny pojawić się bąble na placuszkach!

  4. Gotowe tortille do czasu podania przechowywać pod przykryciem lub można też zawinąć w folię aluminiową.

  5. Tortille podawać ciepłe, wtedy są miękkie, po całkowitym wystudzeniu twardnieją, ale można odświeżyć je w mikrofalówce, będą wtedy znów miękkie. Można również odgrzać je na patelni posmarowanej masłem lub zapiekać z dodatkami w opiekaczu.

  6. Smacznego!

Notatki

Do ciasta można dodać siekane zioła oraz przyprawy takie jak, pieprz, kminek, papryka...

Zdjęcie - Tortilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Grzybowy Strogonow do lunch boxu

Grzybowy Strogonow do lunch bo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kurczak w sosie pomidorowo-koperkowym
1

Kurczak w sosie pomidorowo-kop…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Makaron z sosem serowym
1

Makaron z sosem serowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kiszona kapusta z soczewicą

Kiszona kapusta z soczewicą

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem
1

Pomidorowa z kaszą i szczypior…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowy mus z ricotty

Czekoladowy mus z ricotty

figmara figmara
figowe smaki

Nuggetsy z piekarnika
1

Nuggetsy z piekarnika

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z selera, gruszki z serem pleśniowym

Sałatka z selera, gruszki z se…

figmara figmara
figowe smaki

Mini pączki z ricottą
1

Mini pączki z ricottą

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
1

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!