Tortilla z botwinką i tymiankiem
Trochę pracochłonne, ale warto się potrudzić, bo efekt finalny jest zaskakująco wspaniały.
Tortilla z botwinką i tymiankiem
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- pęczek botwinki
- pęczek dymki
- 6 jajek
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 2 duże ząbki czosnku
- tymianek (świeży lub suszony)
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Botwinkę oczyścić i drobno pokroić, wrzucić ją na osolony wrzątek i gotowć 5 minut. Osączyć. Dymkę obrać, szczypiorek opłukać, całość posiekać. Na zimnej oliwie zeszklić czosnek drobno pokrojony, następnie dodać dymkę i ziemniaki, mieszając smażyć kilka minut. Dodać startą marchewkę, a po chwili botwnkę , skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić kolejne 5 minut (ja udusiłam do miękkości). Przyprawić tymiankiem. Jaja wbić do miski, dodać śmietanę kremówkę, oprószyć solą i pieprzem, roztrzepać. Masę jajeczną wlać na patelnię z warzywami, potrząsnąć patelnią, aby masa jajeczna równomiernie się rozlała. smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, aż spód i wierzch się zetnie. Zdjąć z ognia, pozostawić tortillę pod przykryciem na 5 minut. Pokroić na porcje.
Smacznego!