Tortilla z botwinką i tymiankiem

Tortilla z botwinką i  tymiankiem

Trochę pracochłonne, ale warto się potrudzić, bo efekt finalny jest zaskakująco wspaniały.

 

Zdjęcie - Tortilla z botwinką i  tymiankiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tortilla z botwinką i tymiankiem

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • pęczek botwinki
  • pęczek dymki
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Botwinkę oczyścić i drobno pokroić, wrzucić ją na osolony wrzątek i gotowć 5 minut. Osączyć. Dymkę obrać, szczypiorek opłukać, całość posiekać.  Na zimnej oliwie zeszklić czosnek drobno pokrojony, następnie dodać dymkę i ziemniaki, mieszając smażyć kilka minut. Dodać startą marchewkę, a po chwili botwnkę , skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić kolejne 5 minut (ja udusiłam do miękkości). Przyprawić tymiankiem. Jaja wbić do miski, dodać śmietanę kremówkę, oprószyć solą i pieprzem, roztrzepać. Masę jajeczną wlać na patelnię z warzywami, potrząsnąć patelnią, aby masa jajeczna równomiernie się rozlała. smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, aż spód i wierzch się zetnie. Zdjąć z ognia, pozostawić tortillę pod przykryciem na 5 minut. Pokroić na porcje.

Zdjęcie - Tortilla z botwinką i  tymiankiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tortilla z botwinką i  tymiankiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tortilla z botwinką i  tymiankiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tortilla z botwinką i  tymiankiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów