Tortilla miodowo-pikantna

Tortilla miodowo-pikantna
Przed Wami kolejna odsłona tortilli. Tym razem placki były paprykowe, a mięsko dosyć ostre i wyraziste dzięki przyprawie cevapcici. A może by tak zabrać takie pyszne tortille na pierwszowrześniowy piknik na pożegnanie wakacji? Co Wy na to? Zawinąć dokładnie, opakować w pergamin albo folię aluminiową, włożyć do koszyka, do tego lemoniada i koniecznie dobry humor. Piknik na pewno się uda :)
Miodowo-pikantne tortille
Ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 150-160ml mocno ciepłego mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
Zdjęcie - tortilla miodowo-pikantna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i paprykę, dolewamy mleko i oliwę, zagniatamy ciasto. Musi być elastyczne. Formujemy kulkę, odstawiamy na pół godzinki. Następnie dzielimy na 8 równych kulek i znowu odstawiamy na 10 minut. Formujemy placki i smażymy na gorącej, suchej patelni, po minucie z każdej strony. Usmażone tortille odkładamy pod wilgotną ściereczkę.
Zawartość tortilli:
  • pierś kurczaka zamarynowana w miodzie, w soli i pieprzu i przyprawie cavapcici, a następnie usmażona na rumiano.
  • mix sałat
  • pomidory pokrojone na ćwierć plasterki
  • zielony ogórek pokrojony na półplasterki
  • sos czosnkowy, czyli gęsty jogurt z łyżeczką majonezu i świeży czosnek a to wszystko zmiksowane.

Kategorie przepisów