Tort z pająkiem na Halloween
Pająki, to symbole halloweenowej zabawy, ale według legendy, jeśli zobaczysz pająka w Halloween, to znaczy, że dobre duchy nad Wami czuwają. Pająki, to przede wszystkim stroje i słodkie desery, nie przerażają lecz bawią, no chyba, że prawdziwe.
Tort z pająkiem na Halloween, który przygotowałam, to wiedeński tort Sachera przełożony konfiturą morelową, ale zamiast polewy czekoladowej zastąpiłam masą marcepanową, a czekoladę użyłam jedynie do dekoracji pajęczynki. Wspaniały czekoladowy smak z nutą pomarańczową i strasznym pająkiem.
Składniki:
- 175 g gorzkiej czekolady
- 140 g miękkiego masła
- 140 g drobnego złotego cukru
- 6 jaj /osobno zółtka i białka/
- 175 g mąki tortowej
oraz:
- 250 g dżemu lub konfitury morelowej
- 500 g masy marcepanowej
- kilka kropli pomarańczowego barwnika
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
- 125 ml soku ze świeżej pomarańczy lub likieru pomarańczowego
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodać po jednym żółtku i miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i wlać do jajecznej masy, ponownie zmiksować.
- Dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać.
- Na koniec ubite na sztywno białka i dodać na trzy razy, starannie wymieszać za pomocą szpatułki.
- Formę tortową o wymiarach 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wyrównać wierzch.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 150 st. C, przez 1 godzinę 10 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyłożyć odwrocone do wystudzenia.
- Przekroić na dwa placki w poziomie, nasączyć likierem lub sokiem pomarańczowym i przełożyć konfiturą morelową, także wysmarować wkoło.
- Masę marcepanową zabarwić na pomarańczowy kolor.
- Rozwalkować na ok. 0,5-0,8 cm i obłożyć tort.
- Czekoladę 50 g roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia, najlepiej jak jest półpłynna.
- Przełożyć do szprycy z cienką końcówka i zrobić pajęczynkę, zaczynając od przekątnych, a kończąc na poziomych.
- Na wierzch pajęczynki ułożyć cukrowego pająka.
Smacznego ?