Tort Urodzinowy

Kilka dni temu moja córcia skończyła 3 lata i z tej to właśnie okazji zrobiłam tort. Biszkopt upiekłam taki jak zawsze , tylko zmniejszyłam proporcje , ze względu na wielkość formy (użyłam mniejszej , o średnicy 20 cm). Krem czekoladowy zrobiłam natomiast z nowego przepisu (teraz już wypróbowanego - polecam). Oprócz tego , dwie warstwy tortu posmarowałam dla kontrastu bitą śmietaną oraz dżemem wiśniowym. Boki obsypałam pokruszonym karmelem z migdałami (przygotowałam go wcześniej , bo jednak to rozdrabnianie zajmuje trochę czasu , ale warto - dodaje wybornego smaku). Za to wierzch ozdobiłam skromnie , ale jubilatce i tak podobał się torcik ,
a co najważniejsze baaardzo smakował :-)

Biszkopt o średnicy ok. 20 cm (będą potrzebne dwa takie biszkopty , więc , jeśli mamy możliwość upieczenia ich jednocześnie , to można od razu robić z podwójnej porcji):
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki

Jaja ubić z cukrem na pyszystą , kremową masę , wymieszać delikatnie łyżką z przesianą mąką i wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy. Piec w temp. 180 st.C. przez 25-30 minut.

Krem czekoladowy:
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (dałam półsłodką)
- 1/2 szkl. słodkiej śmietanki
- 1/3 szkl. cukru
- 1 kostka masła (może być połowa margaryny)

Czekoladę , śmietankę i cukier rozpuścić na parze lub malutkim ogniu i dokładnie wymieszać , ostudzić. Ogrzane do temperatury pokojowej masło utrzeć i stopniowo dodawać masę czekoladową.

Bita śmietana:
- 2 szkl. słodkiej śmietanki (30%)
- 2 opakowania zagęstnika (śmietan-fix)
- 4-5 łyżek cukru pudru

Zimną śmietankę ubijać z zagęstnikiem i cukrem pudrem do momentu , aż powstanie gęsta , puszysta masa.

Dodatkowo:
- kwaśny dżem (najlepiej z czerwonej porzeczki lub wiśniowy)

Poncz:
- ok. 1/2 l letniej , przegotowanej wody
- sok cytrynowy (lub kwasek)
- odrobinę aromatu rumowego lub cytrynowego

Wszystko razem wymieszać.

Posypka:
- 10 dag posiekanych migdałów
- 10 dag cukru
- 1/2 łyżki masła

Masło podgrzać na patelni lub w garnuszku z grubym dnem , wsypać cukier i smażyć , aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Następnie dodać migdały , wymieszać , chwilę jeszcze podsmażyć , wyłożyć na twardą powierzchnię (płyta porcelanowa , stalowa lub posmarowana tłuszczem gruba folia aluminiowa) i wystudzić. Następnie odważnikiem lub jakimś innym ciężkim i twardym przedmiotem rozdrobnić masę karmelową (wokół niej mozna ustawić obręcz tortownicy , żeby odpryski nie "strzelały" na boki).

Upieczone dzień wcześniej biszkopty poprzekrajać na dwa krążki (w sumie wyjdą cztery). Jeden krążek nasączyć , posmarować bitą śmietaną (ok.1/3 całej porcji) , przykryć drugim krążkiem posmarowanym od dołu dżemem , ponownie nasączyć , posmarować kremem czekoladowym i przykryć trzecim krążkiem. Znowu nasączyć , posmarować 1/3 bitej śmietany i przykryć ostatnim krążkiem posmarowanym od dołu dżemem. Wierzch nasączyć , posmarować resztą kremu czekoladowego (łącznie z bokami) i wyrównać. Boki tortu obsypać migdałowym karmelem , a wierzch udekorować resztą bitej śmietany oraz ozdobić według uznania (można wykorzystać dodatki typu: kandyzowane owoce , wiórki czekolady , kwiatuszki cukrowe , bakalie).


Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Gofry (prawie) belgijskie
1

Gofry (prawie) belgijskie

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Tosty z owocami i miodem
1

Tosty z owocami i miodem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babeczki owieczki
2

Babeczki owieczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasteczka wielkanocne – „Owieczki”
1

Ciasteczka wielkanocne – „Owie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówki z serem
1

Drożdżówki z serem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gofry (chrupiące)
2

Gofry (chrupiące)

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu