Tort red velvet z kremem cytrusowym

Tort red velvet z kremem cytrusowym
Zdjęcie - Tort red velvet z kremem cytrusowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort red velvet z kremem cytrusowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort red velvet z kremem cytrusowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort red velvet z kremem cytrusowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort red velvet z kremem cytrusowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajko
  • 300 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 220 g cukru
  • 10 g kakao
  • 250 ml mleka
  • 1 cytryna
  • 15 ml octu winnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 ml czerwonego barwnika w płynie
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone lub serka śmietankowego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 mandarynka
Przygotowanie

Do mleka dodajemy sok z 1/2 cytryny, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.


Mąkę mieszamy z kakao i cukrem.

Do mleka z cytryną dodajemy barwnik, jajka oraz olej. Mieszamy trzepaczką i dodajemy do mąki. Mieszamy drewnianą łyżką.

W czystej miseczce mieszamy ocet z sodą i gdy się spieni dodajemy do ciasta. Szybko mieszamy do połączenia.


Trzy formy o średnicy 20-23 cm z dnem wyłożonym pergaminem wypełniamy ciastem lub jedną wyższą i pieczemy w 180 stopniach C do suchego patyczka, około 40 minut lub nieco dłużej (jeśli ciasto piecze się w jednej formie). Studzimy.


Wystudzone ciasto dzielimy na 3 równej wysokości warstwy.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.

W drugim naczyniu lekko miksujemy serek z skórką otartą z wyszorowanej cytryny i mandarynki oraz po łyżce soku z obu owoców. Na koniec dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy kremem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów