Tort pistacjowy

Tort pistacjowy

1 grudnia 2024 Zdjęcie - Tort pistacjowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zazwyczaj na okazje i uroczystości urodzinowe podajemy eleganckie ciasto i jest to niewątpliwie ciasto deserowe w postaci tortu.

To wcale nie musi być wielki piętrowy tort, lecz tort taki jaki zażyczy sobie jubilat czy jubilatka, a więc w ulubionych smakach z piękną dekoracją, ze świeżymi owocami, aksamitną polewą i ulubionym kremem.

Tak też ja czynię i zawsze pytam moich domowników o rodzaj i smak tortu. Nieraz przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu by stworzyć niepowtarzalny wygląd i smak, taki o jakim marzy.

Tort pistacjowy, który wykonałam na 17 urodziny mojej wnuczki i na jej życzenie, okazał się niewymownie pyszny, smakował jej i rodzinie, a ja cieszyłam się z udanego deseru.

Jeśli więc chcecie zaimponować rodzinie i wykonać tort pistacjowy, to koniecznie skorzystajcie z mojego przepisu, a na pewno nie będziecie żałować.

Zdjęcie - Tort pistacjowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby wyszedł doskonały tort pistacjowy należy przede wszystkim wykonać doskonały biszkopt – tutaj zajrzyj, a później stworzyć niepowtarzalną kompozycję smakową łączącą waniliowy biszkopt z kremem pistacjowym i owocami oraz dekorację.

Do przygotowania kremu użyłam pastę pistacjową z białą czekoladą, o zawartości 80 % pistacji. Wspaniała gęsta, kremowa konsystencja z wyrazistym smakiem orzechów.

Choć można dodać także krem pistacjowy, który powinien mieć nie mniej jak 45% zawartości pistacji, też będzie odpowiedni.

Zdjęcie - Tort pistacjowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort pistacjowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby zrównoważyć nieco smak pistacji, do kremu dodałam serek mascarpone z bitą śmietaną, borówki i mus jagodowy.

Wynik okazał się rewelacyjny i połączył w sobie jakby trzy smaki, intensywnie pistacjowy z delikatnie mleczną słodyczą i nutą owocową. Wspaniały smak !

Na dekorację nieodzownie kawałki pistacji z uwodzicielskimi makaronikami, efekt doborowy.

Zdjęcie - Tort pistacjowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na Tort pistacjowy:

Przepis na tort pistacjowy – składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 160 g mąki tortowej
  • 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

Składniki na krem pistacjowy:

  • 180 g pasty pistacjowej
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 400 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki /170 ml/ cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki do nasączenia biszkoptu /poncz/:

  • 1/2 szklanki wody zimnej
  • sok 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki rumu lub wódki

Składniki pozostałe:

  • 200 g borówek świeżych
  • 190 g powideł lub dżemu z jagód
  • kilka makaroników
  • 150 g pistacji

Jak wykonać Tort pistacjowy?

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Białka ubijać na wysokich obrotach mikserem przez ok. 30 sek., następnie dodawać po dwie łyżki cukru i cukru waniliowego w kilku minutowych odstępach, tak aby cukier się rozpuścił.
  3. Masa powinna być pół gęsta i błyszcząca.
  4. Do takiej masy dodawać po 1 żółtku w odstępach do połączenia żółtek.
  5. Następnie po 1 łyżce oleju.
  6. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  7. Przesiać i dodać na dwa razy do ubitej masy.
  8. Nie używać miksera, wymieszać ręcznie, tak dokładnie aby mąką połączyła się z masą.
  9. Formę tortową o wymiarach 24 cm.
  10. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, a rant formy wysmarować tłuszczem i posypać mąką, nadmiar usunąć.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  12. Zaraz po upieczeniu, biszkopt wystawić z piekarnika i zdjąć obręcz formy.
  13. Odwrócić i wyłożyć na kratkę metalową, szybciutko usunąć dolną blaszkę i delikatnie usunąć papier do pieczenia.
  14. Tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  15. Biszkopt przeciąć na 3 blaty za pomocą gilotynki lub noża z ząbkami.
  16. Poszczególne blaty nasączyć przygotowanym ponczem przed posmarowaniem powideł i kremu.
  17. Każdy blat biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować powidłami lub dżemem jagodowym.
  18. Składniki na krem waniliowy ubić na sztywno, odłożyć 3- 4 łyżki kremu waniliowego następnie dodać pastę pistacjową i całość zmiksować.
  19. Krem pistacjowy podzielić na 3 części.
  20. Każdy blat tortu przełożyć kremem i dodać borówki.
  21. Wierzch tortu posmarować tylko kremem i posypać drobno posiekanymi pistacjami oraz w około.
  22. Tort pistacjowy udekorować makaronikami, a z pozostałego kremu waniliowego za pomocą szprycy do kremów wycisnąć ozdobne rozetki.
  23. Przed podaniem tortu schłodzić w lodówce.

Tort pistacjowy jest wspaniałym deserem na przyjęcia jubileuszowe.

Zdjęcie - Tort pistacjowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów