Tort pistacjowy
1 grudnia 2024
Zazwyczaj na okazje i uroczystości urodzinowe podajemy eleganckie ciasto i jest to niewątpliwie ciasto deserowe w postaci tortu.
To wcale nie musi być wielki piętrowy tort, lecz tort taki jaki zażyczy sobie jubilat czy jubilatka, a więc w ulubionych smakach z piękną dekoracją, ze świeżymi owocami, aksamitną polewą i ulubionym kremem.
Tak też ja czynię i zawsze pytam moich domowników o rodzaj i smak tortu. Nieraz przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu by stworzyć niepowtarzalny wygląd i smak, taki o jakim marzy.
Tort pistacjowy, który wykonałam na 17 urodziny mojej wnuczki i na jej życzenie, okazał się niewymownie pyszny, smakował jej i rodzinie, a ja cieszyłam się z udanego deseru.
Jeśli więc chcecie zaimponować rodzinie i wykonać tort pistacjowy, to koniecznie skorzystajcie z mojego przepisu, a na pewno nie będziecie żałować.
Aby wyszedł doskonały tort pistacjowy należy przede wszystkim wykonać doskonały biszkopt – tutaj zajrzyj, a później stworzyć niepowtarzalną kompozycję smakową łączącą waniliowy biszkopt z kremem pistacjowym i owocami oraz dekorację.
Do przygotowania kremu użyłam pastę pistacjową z białą czekoladą, o zawartości 80 % pistacji. Wspaniała gęsta, kremowa konsystencja z wyrazistym smakiem orzechów.
Choć można dodać także krem pistacjowy, który powinien mieć nie mniej jak 45% zawartości pistacji, też będzie odpowiedni.
Aby zrównoważyć nieco smak pistacji, do kremu dodałam serek mascarpone z bitą śmietaną, borówki i mus jagodowy.
Wynik okazał się rewelacyjny i połączył w sobie jakby trzy smaki, intensywnie pistacjowy z delikatnie mleczną słodyczą i nutą owocową. Wspaniały smak !
Na dekorację nieodzownie kawałki pistacji z uwodzicielskimi makaronikami, efekt doborowy.
Składniki na Tort pistacjowy:
Przepis na tort pistacjowy – składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 160 g mąki tortowej
- 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Składniki na krem pistacjowy:
- 180 g pasty pistacjowej
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 400 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki /170 ml/ cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki do nasączenia biszkoptu /poncz/:
- 1/2 szklanki wody zimnej
- sok 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki rumu lub wódki
Składniki pozostałe:
- 200 g borówek świeżych
- 190 g powideł lub dżemu z jagód
- kilka makaroników
- 150 g pistacji
Jak wykonać Tort pistacjowy?
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubijać na wysokich obrotach mikserem przez ok. 30 sek., następnie dodawać po dwie łyżki cukru i cukru waniliowego w kilku minutowych odstępach, tak aby cukier się rozpuścił.
- Masa powinna być pół gęsta i błyszcząca.
- Do takiej masy dodawać po 1 żółtku w odstępach do połączenia żółtek.
- Następnie po 1 łyżce oleju.
- Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Przesiać i dodać na dwa razy do ubitej masy.
- Nie używać miksera, wymieszać ręcznie, tak dokładnie aby mąką połączyła się z masą.
- Formę tortową o wymiarach 24 cm.
- Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, a rant formy wysmarować tłuszczem i posypać mąką, nadmiar usunąć.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Zaraz po upieczeniu, biszkopt wystawić z piekarnika i zdjąć obręcz formy.
- Odwrócić i wyłożyć na kratkę metalową, szybciutko usunąć dolną blaszkę i delikatnie usunąć papier do pieczenia.
- Tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Biszkopt przeciąć na 3 blaty za pomocą gilotynki lub noża z ząbkami.
- Poszczególne blaty nasączyć przygotowanym ponczem przed posmarowaniem powideł i kremu.
- Każdy blat biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować powidłami lub dżemem jagodowym.
- Składniki na krem waniliowy ubić na sztywno, odłożyć 3- 4 łyżki kremu waniliowego następnie dodać pastę pistacjową i całość zmiksować.
- Krem pistacjowy podzielić na 3 części.
- Każdy blat tortu przełożyć kremem i dodać borówki.
- Wierzch tortu posmarować tylko kremem i posypać drobno posiekanymi pistacjami oraz w około.
- Tort pistacjowy udekorować makaronikami, a z pozostałego kremu waniliowego za pomocą szprycy do kremów wycisnąć ozdobne rozetki.
- Przed podaniem tortu schłodzić w lodówce.
Tort pistacjowy jest wspaniałym deserem na przyjęcia jubileuszowe.
Smacznego !