Tort Pierwszy

Tort Pierwszy
Parę dni temu zostałam poproszona o upieczenie tortu na urodziny córeczki znajomej. Hmm.. jeśli chodzi o torty to jeszcze nie nabrałam do nich odwagi, aby się za nie zabierać.. jednak na wszystko przychodzi czas ;)
Nie mam wprawy w dekoracjach więc potrzebowałam jakiegoś prostego, ale zarazem kolorowego tortu. W planach był Rainbow Cake (zapewne go znacie) lub właśnie ten, podpatrzony gdzieś w galerii google.

Ponieważ nie chciałam jeszcze eksperymentować z barwnikami postanowiłam zrobić ten z wafelkami :)
Widziałam różne wariacje ozdób, np, zamiast wafelków były rurki lub kitekaty, a zamiast kolorowych letinek (z Biedronki) M&Msy.
My postawiłyśmy na tą tańszą wersję i efekt był również wspaniały :)

Ważne by użyć małej tortownicy (średnica 20-24cm)
Zdjęcie - Tort Pierwszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

Biszkopt przekrojony na 2-3 krążki (możecie skorzystać z tego przepisu)
Dżem (ulubiony smak Waszych Maluchów)
Herbatka z cytryną do nasączenia biszkoptu
Na krem:
kremówka (330ml z Biedronki)
serek mascarpone - 250g
150g białej czekolady (1,5 tabliczki)
Do ozdoby:
2 paczki wafelków (czekoladowe wafelki z Biedronki)
1 paczka kolorowych pastylek, Letinków (ja użyłam jednej, ale wydaje mi się, że to było za mało)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 6 łyżek mleka. Uważajmy by jej nie przypalić bo stwardnieje.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy. Dodajemy ostygniętą czekoladę i znów delikatnie mieszamy. Wstawiamy na ok 30-60min do lodówki by nasz krem nieco stężał.
Każdy krążek biszkoptu nasączamy herbatką i smarujemy delikatnie dżemem.Następnie przekładamy kremem. Boki toru również posmarujmy i obłóżmy wafelkami. Środek wypełnijmy letinkami i na koniec cały torcik zwiążmy wstążeczką :)
Smacznego :)

Kategorie przepisów