Tort orzechowy babci Stasi

Tort orzechowy babci Stasi
Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • jajka - 12 szt.
  • cukier puder - 250 g
  • orzechy mielone - 300 g
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Nadzienie:
  • jajka - 4 szt.
  • cukier - 8 łyżek
  • margaryna PALMA - 400 g
  • alkohol - ½ kieliszka
  • kawa - 2 łyżeczki rozpuszczone w wodzie
Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać orzeczy i ucierać. Dodać proszek do pieczenia i bułkę tartą, wymieszać. Do utartej masy dodać białka (pianę), lekko wymieszać i piec w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godzinę.

4 jajka ubić na parzę na parze z cukrem. Margarynę utrzeć w makutrze, dodawać po łyżcze w ostudzaną masę. Do masy dodać alkohol i kawę (lub czekoladę).

Ja rozkroiłam upieczone ciasto na 3 części i rozsmarowałam masę pomiędzy warstwami oraz z góry. Jedną warstwę można posmarować dżemem.

Kategorie przepisów