Tort orzechowo-kawowy

Tort orzechowo-kawowy

Zdjęcie - Tort orzechowo kawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort orzechowo kawowy, słodki z posmakiem kwaśnych powideł śliwkowych - fajnie razem się komponują do tego delikatny posmak kawy i orzechów . Tort zrobiony specjalni na urodziny mojego taty :-) Polecam

biszkopt 

  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki pszennej 

Do białek dodać szczyptę soli, ubijać na sztywno następnie stopniowo dosypywać cukru aż piana będzie lśniąca i sztywna. Do ubitej piany dodać proszek, mąkę i żółtka - delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 25 minut do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i przeciąć na pół.

 składniki na jedną bezę (x2)

  • 3 białka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 czubata łyżka kakao 

 Na papierze do pieczenia odrysować dwa kółka od blaszki w której wcześniej piekliśmy biszkopt.Wyłożyć na dużą blachę od piekarnika.

Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier na końcu delikatnie wymieszać z kakao wyłożyć na papier w obrysowane kółka i wstawić do piekarnika piec ok 50 minut do zrumienienia się i aż beza będzie chrupka, upieczoną bezę wystudzić i zdjąć papier. 

Krem 

  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 szklanka orzechów włoskich (zmielić ) 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczane w 2 łyżkach wody
  • ( odrobinę kremu zostawić do wysmarowania boków)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml wody 

 

  • 1 biała czekolada 
  • 1 gorzka czekolada 

Czekolady utrzeć na wiórki (szatkownicą )

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i przestudzić, schłodzoną wcześniej śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem na końcu szybko wymieszać z zmielonymi orzechami i rozpuszczoną kawą oraz lekko ciepłą żelatyną. Wstawić na chwilę do lodówki.

Biały biszkopt posmarować powidłami następnie wyłożyć trochę kremu, na to upieczona beza i ponownie krem. Potem biszkopt posmarowany powidłami i znowu krem i ostatnia beza. Posmarować boki pozostałym kremem i obsypać utartą czekoladą

polewa z białej czekolady

  •  1 biła czekolada 
  • 1 łyżka masła 

Czekoladę rozpuścić z śmietaną i polać beze, posypać reszta startej czekolady. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

 Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Tort orzechowo kawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów