Tort na Pierwszy Dzień Lata

Tort na Pierwszy Dzień Lata

Lato, lato, lato ach to Ty... Skąd my to znamy... Na lato czekają chyba wszyscy. Dzieci i młodzież mają wakacje, dorośli zmęczeni wiosennym przesileniem nie mogą się doczekać długich, ciepłych wieczorów, które będzie można spędzać na tarasie. Ja też czekam na lato. Już za tydzień będę na urlopie. Decyzja podjęta - jedziemy na pewno. A co potem? Zobaczymy.
Pierwszy Dzień Lata w Danii to chłodny wiatr i mnóstwo chmur, które straszą deszczem. Już wolałam tegoroczną ciepłą, słoneczną wiosnę... Nie sądzi się jednak po początkach, więc daję latu szansę - oby się wysłoneczniło. Z tej jakże radosnej okazji mam dla Was dzisiaj torcik. Pyszny, delikatny, leciutki. Lżejszy już by chyba być nie mógł. Na spodzie pyszne czekoladowe ciasto, na które przepis wzięłam ze Złotej księgi czekolady, lekko go zmieniając. Musy przygotowałam na podstawie musu Ani, który zachęcił mnie delikatną strukturą na zdjęciach. Najpierw jagodowy, najciemniejszy, potem truskawkowy, a na wierzchu słodki waniliowy. Całość przykryta chmurą bitej śmietany i górą pachnących truskawek, obłożona biszkoptami (których mi nie starczyło, więc sięgnęłam po waflowe rurki) i obwiązana błękitną kokardą pojechała do koleżanki. Muszę przyznać, że ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort.
Owocowy ogródek
Zdjęcie - Tort na Pierwszy Dzień Lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm)
ciasto czekoladowe:

  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • 80 g czekolady (80%)
  • 55 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa jagodowa:

  • 300 g jagód
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 listków żelatyny
  • 250 ml śmietany kremówki (38%)
  • 50 g serka mascarpone


masa truskawkowa:

  • 300 g truskawek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 listków żelatyny
  • 250 ml śmietany kremówki (38%)
  • 50 g serka mascarpone


masa waniliowa:

  • 200 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki (38%)
  • 50 g serka mascarpone


dodatkowo:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 20 g czekolady (70%)
  • 350 g truskawek


Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do żółtek. Wymieszać. Partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st. C. przez 20 minut. Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jagody włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany. Przełożyć masę na całkowicie ostudzony spód, wstawić do lodówki na 30 minut.
W ten sam sposób przygotować masę truskawkową: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany. Przełożyć masę na masę jagodową, wstawić do lodówki na 30 minut.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować z cukrem i wanilią, ostudzić. Zagotować raz jeszcze, przecedzić przez sitko. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, delikatnie wmieszać do masy waniliowej. Przełożyć na masę truskawkową, wstawić do lodówki na 1 godzinę do całkowitego stężenia.
Pozostałą kremówkę ubić z mascarpone. Ciasto wyjąc z tortownicy, ułożyć na talerzu. Wierzch i boki posmarować cienką warstwą śmietany. Brzegi obłożyć biszkoptami, żeby wyglądały jak płotek. Na wierzch zetrzeć czekoladę, udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce do momentu podania.
Smacznego!
W Danii letnie wakacje trwają zaledwie sześć tygodni. Trzeba się więc nimi cieszyć i korzystać, jak tylko się da. My trzy tygodnie spędzimy w Polsce, później wrócimy do domu, i nie wiem jeszcze, co dokładnie będziemy robić. A jak wyglądają Wasze wakacyjne plany? Dopięte na ostatni guzik, czy może wolne z Was ptaki i stawiacie na spontaniczne wyjazdy...?

Kategorie przepisów