Tort marchewkowo-ananasowy
Torty, to wyjątkowe desery, które kuszą pod każdą postacią szczególnie mocno.
Świetnie łączą się z kremami, alkoholem i owocami.
To wreszcie wyniosłe torty, pełne elegancji i dostojeństwa którym nie sposób jest się oprzeć.
Ten finezyjny tort marchewkowo-ananasowy jest pełen wyidealizowanych smaków.
Z doskonałym kremem bananowym z czekoladową nutą.
Składniki na tort marchewkowo-ananasowy:
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody spożywczej
- 2 marchewki /150 g/
- 100 g orzechów włoskich
- 3 jajka
- 400 g ananasa /zmiksowany/
- 180 ml oleju kujawskiego
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Składniki na krem bananowy:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka śmietankowego lub mascarpone
- 3/4 szklanki cukru drobnego lub cukru pudru
- 2-3 banany dojrzałe
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu rumowego
- syrop karmelowy do dekoracji /opcjonalnie
- cukrowe marchewki
Jak wykonać tort marchewkowo-ananasowy?
Wykonanie kremu:
Śmietanę ubić z cukrem i serkiem na sztywno.
Zmiksować banany i dodać do ubitej masy, ekstrakt oraz kakao przesiać przez sito.
Wszystkie składniki zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem i olejem na puszystą masę, dodać zmiksowane ananasy i wymieszać.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą spożywczą wymieszać i przesianą dodać do zmiksowanych składników.
Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach, orzechy pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mieszaniny.
Wszystkie składniki wymieszać.
Formę tortową o wymiarach 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, a rant wysmarować tłuszczem i posypać odrobiną mąki, nadmiar strząsnąć.
Przełożyć ciasto do przygotowanej formy i piec w 180'C przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i odwrócone wystudzić na kratce metalowej.
Przekroić na na jeden lub dwa placki i przełożyć kremem bananowym.
Wierzch udekorować syropem karmelowym i cukrowymi marchewkami.
Tort marchewkowo-ananasowy pozostawić w chłodnym miejscu i podawać świeży.
Smacznego !