Tort marchewkowo-ananasowy

Tort marchewkowo-ananasowy

Zdjęcie - Tort marchewkowo-ananasowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torty, to wyjątkowe desery, które kuszą pod każdą postacią szczególnie mocno.

Świetnie łączą się z kremami, alkoholem i owocami.

To wreszcie wyniosłe torty, pełne elegancji i dostojeństwa którym nie sposób jest się oprzeć.

Ten finezyjny tort marchewkowo-ananasowy jest pełen wyidealizowanych smaków.

Z doskonałym kremem bananowym z czekoladową nutą.

 

Składniki na tort marchewkowo-ananasowy:

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 2 marchewki /150 g/
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 400 g ananasa /zmiksowany/
  • 180 ml oleju kujawskiego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Składniki na krem bananowy:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka śmietankowego lub mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru drobnego lub cukru pudru
  • 2-3 banany dojrzałe
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu rumowego
  • syrop karmelowy do dekoracji /opcjonalnie
  • cukrowe marchewki

 

Jak wykonać tort marchewkowo-ananasowy?

Wykonanie kremu:

Śmietanę ubić z cukrem i serkiem na sztywno.

Zmiksować banany i dodać do ubitej masy, ekstrakt oraz kakao przesiać przez sito.

Wszystkie składniki zmiksować do otrzymania jednolitej masy.

Zdjęcie - Tort marchewkowo-ananasowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem i olejem na puszystą masę, dodać zmiksowane ananasy i wymieszać.

Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą spożywczą wymieszać i przesianą dodać do zmiksowanych składników.

Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach, orzechy pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mieszaniny.

Wszystkie składniki wymieszać.

Formę tortową o wymiarach 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, a rant wysmarować tłuszczem i posypać odrobiną mąki, nadmiar strząsnąć.

Przełożyć ciasto do przygotowanej formy i piec w 180'C przez 50 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i odwrócone wystudzić na kratce metalowej.

Przekroić na na jeden lub dwa placki i przełożyć kremem bananowym.

Wierzch udekorować syropem karmelowym i cukrowymi marchewkami.

Tort marchewkowo-ananasowy pozostawić w chłodnym miejscu i podawać świeży.

Zdjęcie - Tort marchewkowo-ananasowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów