Tort makowy

Tort  makowy

Zdjęcie - Tort  makowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na blogu Karolki znalazłam przepis na najprostszy tort makowy. Bez problemów poradzi sobie z nim każda gospodyni, nawet początkująca. Jest pyszny, bardzo słodki (można zmniejszyć ilość cukru do 1/2 szklanki) i baaaardzo makowy:-)

Zdjęcie - Tort  makowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

ciasto:

duża puszka maku

0,5 kostki masła lub margaryny

0,5 - 0,75 cukru

6 jajek

zapach migdałowy lub pomarańczowy

Polewa:

1/4 kostki masła

2 łyzki kakao

2 łyżki mleka

2 łyzki cukru


Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białości. Następnie dodajemy mak i zapach i ponownie ucieramy. Na końcu dodajemy pianę z białek ubita na sztywno i mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 1 godziny (ja piekłam troche krócej) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, ciasto musi odstawać od blachy (dobrze jest również sprawdzić patyczkiem, jeśli po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest upieczone).

Składniki polewy podgrzewamy, do rozpuszczenia się masła (nie doprowadzamy do wrzenia). Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto i ew. dekorujemy, np. płatkami migdałów lub orzechami.

Smacznego:-)

 

Kategorie przepisów