Tort makowo-migdałowy

Tort makowo-migdałowy

Trzeci tort czerwcowy – tym razem przygotowałam go dla siebie samej, na urodziny. A że miałam ogromną ochotę na coś z makiem, to upiekłam tort makowo-migdałowy: wyszedł pyszny!


Zdjęcie - Tort makowo-migdałowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm (z przepisu Dorotus):
· 5 jajek· ¾ szklanki cukru· ¾ szklanki mąki pszennej· ¼ szklanki mąki ziemniaczanej· 50 g zmielonych migdałów
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wysmarowałam formę tłuszczem i wysypałam kaszą manną). Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Składniki na ciasto makowe:
· 250 g maku· ½ szklanki mąki· ½ - ¾ szklanki cukru (lub więcej, zależy od upodobań)· ½ szklanki zmielonych bakalii (u mnie: orzechy laskowe, migdały i rodzynki)· 3-4 łyżki jogurtu naturalnego· 2 jajka· aromat migdałowy
Mak zalać wrzątkiem i gotować kilka minut na małym ogniu. Odsączyć i przekręcić przez maszynkę 2 lub 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem, potem dodać mak, jogurt, aromat i bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać je z resztą składników. Gotową masę przełożyć do okrągłej tortownicy. Piec 40-45 min. w temp. 180-200°C (albo do tzw. suchego patyczka). Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.
Krem do “zlepienia” blatów:
· 500 g gęstego jogurtu naturalnego· 200 ml mleka· 4 łyżki budyniu waniliowego w proszku· 4 łyżki mąki pszennej· 4 łyżki kaszy manny· 3 żółtka· 5-6 łyżek cukru (ja użyłam domowego cukru waniliowego)· 3 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Do nasączenia ciasta:
· likier amaretto
Cukier wymieszać z jogurtem i mlekiem, następnie dodać posiekaną skórkę pomarańczową, pogotować na wolnym ogniu przez 5min. Kolejno dodawać żółtka, mąkę budyń oraz kaszę manną. Dokładnie wymieszać i kontynuować gotowanie na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (cały czas mieszać, uważając, by nic się nie przypaliło!). Zdjąć z ognia i jeśli powstały grudki, to wszystko ze sobą dobrze zmiksować. Odstawić do ostudzenia. Układać na przemian blaty z ciasta biszkoptowego i makowego. Każdą warstwę ciasta należy wcześniej nasączyć likierem amaretto, a następnie posmarować przestudzonym kremem budyniowym. Wstawić do lodówki, poczekać, aż wszystko dobrze stężeje. Gotowy tort polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
· 150 g gorzkiej czekolady· 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego· 5-6 łyżek cukru
Cukier wymieszać z jogurtem. Podgrzewać na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodać kawałki czekolady. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia i lekko ostudzić czekoladową masę. Tak przygotowaną polewą polać tort. Dowolnie udekorować, wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.


Zdjęcie - Tort makowo-migdałowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów