Tort limonkowy
Witam wszystkich moich czytelników już w Nowym Roku i życzę Wam, aby ten Rok był lepszy i radosny, aby spełnił Wasze oczekiwania i marzenia. ?
Tort limonkowy, przygotowałam na urodziny dla mojej wnuczki, która uwielbia limonkowo-cytrynowe smaki i choć nie każdy gustuje w takich kwaśnych smakach, przyznam, że smakował doskonale. Słodki krem idealnie komponował się z kwaśną nutą tortu.
Wspaniały deser na wyjątkowe okazje.
Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj
Składniki na krem:
- 500 ml smietany kremówki 30%
- 140 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 140 g lemon curd /kremu cytrynowego/
- sok z limonki
- 2-3 krople naturalnego barwnika zielonego
oraz:
- 2-3 limonki
- kilka świeżych malin
- listki świeżej mięty
Wykonanie:
- Smietanę ubić z cukrem na sztywno.
- Dodać serek, lemon curd i sok z limonki.
- Zmiksować do połączenia się składników.
- Odłożyć 3-4 łyżki kremu i wymieszać z zielonym barwnikiem.
- Biszkopt przekroić na 3 blaty.
- Przełożyć połową kremu, pozostałym kremem wierzch i wokoło tortu.
- Kremem zielonym udekorować tort.
- Limonkę pokroić na cienkie plastry i obłożyć wokoło oraz na wierzchu tortu.
- Udekorować malinami i listkami mięty.
- Przed podaniem schłodzić.
Uwaga !
Blaty biszkoptu należy nasączyć 1 szkl. przegotowanej i ostudzonej wody, wymieszać z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny.
Smacznego ?