Tort jabłkowy

Tort jabłkowy

Zdjęcie - TORT JABŁKOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wspaniały torcik budyniowo-jabłkowy , na który przepis podała Kasiula na swoim blogu. Autorka nie wspomniała jednak o tym , że budyń trzeba posłodzić... A ja ostatnio jakaś zakręcona , zwróciłam na to uwagę dopiero wyjadając jego resztki z garnuszka. To jednak nie przeszkodziło nam zjeść od razu połowę ciasta zaraz po ostygnięciu. Aż się boję pomyśleć co by było , gdybym jednak dodała cukru ;-)) Przepis zdecydowanie do powtórki !

Zdjęcie - TORT JABŁKOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SKŁADNIKI:
Na spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g margaryny lub masła
- 1 jajko

Nadzienie:
- 4-5 dużych jabłek (np. antonówki)
- 5 łyżek dżemu (u mnie truskawkowy)
- sok z cytryny

Masa:
- 1 duży budyń śmietankowy z cukrem albo bez cukru , posłodzony później według instrukcji na opakowaniu (dałam 1 torebkę taką na 0,5 l mleka + 1 łyżkę z drugiej torebki)
- 500 ml śmietanki kremówki

Połączyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodać pokrojone masło oraz jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 1,5 godziny do lodówki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielić papierem do pieczenia , wyłożyć ciastem łącznie z bokami , na wysokość 2-3 cm.
Jabłka obrać i poprzekrajać na pół , w poprzek, czyli tak, żeby na górze został ogonek. Wykroić gniazda nasienne i skropić cytryną , żeby jabłka nie ściemniały. Poukładać na cieście, rozciętą częścią do dołu (ja ułożyłam 6 połówek dookoła tortownicy , jedną w środku , a jeszcze jedną pokroiłam na 6 kawałeczków i powkładałam w wolne miejsca). W dziurki po gniazdach nasiennych włożyć po 1 łyżce dżemu.
Budyń wsypać do kubka i wymieszać z ok. 1/3 śmietanki. Resztę śmietany wlać do garnka i doprowadzić do zagotowania uważając, żeby się nie przypaliła. Kiedy będzie się już gotowała , dodać resztę śmietany z budyniem , intensywnie mieszając (wcześniej posłodzić , jeśli budyń był bez cukru). Zdjąć z ognia po uzyskaniu konsystencji budyniu i wylać na jabłka, tak żeby je wszystkie ładnie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 90 minut. Kiedy wierzch się przyrumieni najlepiej sprawdzić patyczkiem , czy jabłka są już miękkie. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić , żeby ciasto łatwiej dało się kroić.

Uwagi:
Wierzch ciasta przed włożeniem do piekarnika można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.


Zdjęcie - TORT JABŁKOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów