Tort czekoladowy z kremem czekoladowym
Tort czekoladowy z kremem czekoladowym
Po dłuższej przerwie znów się odnalazłam i zapraszam wszystkich czytelników na nowe, sprawdzone przepisy potraw kulinarnych, niech będą dla Was inspiracją do wykorzystania w domowym zaciszu.
Tym razem przygotowałam pyszny tort czekoladowy z przepysznym kremem czekoladowym.
Wykonanie tortu czekoladowego jest na bazie czekoladowego biszkoptu z likierem czekoladowym i mocno czekoladowym kremem, całosć ozdobiona ulubionymi owocami.
Zachęcam do przepisu na tort czekoladowy z kremem czekoladowym.
Składniki na tort czekoladowy z kremem czekoladowym
Składniki na biszkopt:
5 jajek /osobno białka i żółtka/
160 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu rumowego
3 łyżki oleju roslinnego lub masła roztopionego
160 g mąki tortowej
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao ciemnego
1 szklanka mocnej herbaty lub kawy + 3 łyżki rumu – do nasączenia biszkoptu
Składniki na krem czekoladowy:
500 ml smietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
100 g czekolady gorzkiej 70%
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki likieru czekoladowego
160 g cukru pudru lub drobnego cukru
oraz:
owoce sezonowe /truskawki, maliny…/
kilka trufli czekoladowych
listki swieżej mięty
Przygotowanie tortu czekoladowego z kremem czekoladowym
Wykonanie biszkoptu:
Białka z solą ubić przez chwilę, następnie dodawać w małych porcjach cukier nie przerywając ubijania.
Dodać po jednym żółtku i za każdym dodaniu miksować.
Następnie tłuszcz i ekstrakt rumowy.
Całosć zmiksować do otrzymania puszystej jednolitej masy.
Mąkę z proszkiem i kakao przesiać.
Dodać na trzy razy do zmiksowanej masy i wymieszać ręcznie do całkowitego połączenia składników.
Formę tortową 24-26 cm – spód wyłożyć papierem, obręcz posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i piec 170′ C przez 45 minut lub do suchego patyczka.
Zaraz po upieczeniu zwolnić obręcz i studzić na kratce odwrócony.
Zimny biszkopt przekroić na 3 równe krążki.
Nasączyć herbatą lub kawą z dodatkiem ciemnego rumu.
Wykonanie kremu czekoladowego:
Smietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek i ponownie ubić. Zostawić 3-4 łyżki białej masy.
Czekoladę rozpuscić w kąpieli wodnej, wystudzić i wymieszać razem z kakao i likierem czekoladowym do otrzymania jednolitej masy.
Blaty czekoladowe oraz w około tortu posmarować kremem czekoladowym.
Wierzch wyłożyć białą masą smietanową. Udekorować owocami i truflami czekoladowymi oraz listakami swieżej mięty.
Smacznego 🙂
Podobne wpisy
« poprzedni wpis