Tort czekoladowy
Ciasto:
175 g stopionego masła
125 g oleju
300 ml zimnej wody
400 g mąki tortowej
250 gram ciemnego cukru
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
250 ml kwaśnej śmietany
3 jajka
Esencja waniliowa/aromat waniliowy
Krem czekoladowy:
2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
200 g masła
275 gram cukru pudru
esencja waniliowa
Mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek wymieszać w misce – dodać masło, olej i wodę – zamieszać. Następnie dodać stopniowo śmietankę, jajka i esencje waniliowa – wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.
Wysmarować grubo masłem okrągłą formę tortowa o średnicy 24 cm. Wylać połowę masy i piec 50 minut w 180 stopniach.
Wyjąć, przełożyć na talerz, i do ponownie nasmarowanej tortownicy wlać drugą połowę ciasta – też piec 50 minut w 180 stopniach.
Ciasto ostudzić i posmarować kremem czekoladowo maślanym (masło utrzeć z cukrem, dodać stopioną czekoladę i esencję – całość ucierać na gładką masę) – najpierw pierwszą warstwę – położyć na niej drugą warstwę ciasta i posmarować z wierzchu i po bokach.