Tort czekoladowo truskawkowy

Tort czekoladowo truskawkowy

Uwielbiam własnoręcznie zrobione prezenty, a jeśli do tego jeszcze są słodkie… idealnie! ;) Dziś mam dla Was zatem propozycję na słodki upominek: tort czekoladowo truskawkowy z bitą śmietaną.

Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanFix, można użyć też dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm.

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 (płaskie) łyżki kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
500-600 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany

+truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego

Jak zrobić tort czekoladowo truskawkowy?

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Truskawki myjemy i odkładamy na ściereczkę do wyschnięcia.

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z wody i wina w proporcjach 1:1. Ja zamiast wina użyłam owocowej herbaty (nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodkie).

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanFixem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach miksera.

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu.

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie.

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powtarzamy z pozostałymi spodami.

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków.

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu polewa ma idealną konsystencję i ładnie zastyga. Na tort nakładamy drugą warstwę kremu.

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotową polewę czekoladową przekładamy do woreczka strunowego, kiedy zupełnie ostygnie dekorujemy brzegi tortu.

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do reszty kremu dodajemy 1 łyżkę kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskamy różyczki na tort.

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch tortu dekorujemy połówkami truskawek.

Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort czekoladowo truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów