Tort cytrynowy
Upiekłam urodzinowy tort dla mojej mamy wyszedł bardzo smaczny słodki a zarazem lekko kwaskowy ozdobiłam lukrem choć to nie jest konieczne, a masa pyszna rozpływała się w ustach polecam :-)
1 BISZKOPT średnica formy 24 cm
1 l MLEKA
1 SZKLANKA MLEKA
5 ŁYŻEK MĄKI ZIEMNIACZANEJ
5 ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ
2 DUŻE CYTRYNY
200 g MASŁA
Ponadto:
50 g MASŁA
2 SZKLANKI CUKRU PUDRU
Upieczony biszkopt przekroić na dwie części aby otrzymać trzy placki. Przygotować krem zagotować dwie szklanki mleka z cukrem. W kolejnych dwóch szklankach mleka wymieszać mąki oraz otartą skórkę z dwóch cytryn. Gdy mleko już będzie prawie wrzało zdjąć z ognia i dodać mleko z mąkami - wymieszać i ponownie wstawić na gaz zagotować. Wycisnąć sok z jednej cytryny i dodać jeszcze do ciepłego budyniu - wymieszać i odstawić do przestudzenia. Wycisnąć sok z drugiej cytryny i rozcieńczyć go wodą, nasączyć nim biszkopty. Przestudzony budyń zmiksować z masłem dodając po trochę by się nie zważyło. Tak przygotowany krem wstawić do lodówki by trochę zastygł następnie posmarować biszkopty i wstawić do lodówki by wszystko zastygło i było zwarte.
Przygotować lukier zmiksować masło i cukrem pudrem można dodać barwnik przełożyć do tuby (udekorować) lub posmarować tort łopatką i schłodzić by lukier całkowicie zastygł. Tort przechowywać w lodówce.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...