Tort ananasowy
No i znów jestem rok starsza... dokładnie rzecz biorąc, od piątku. Gości mam w tym roku podzielonych "na raty", i tak wyszło, że musiałam upiec aż dwa torty, bo pierwszy upieczony został zjedzony w mgieniu oka. Ponieważ wymyśliłam sobie w tym roku tort ananasowy, w zasadzie obydwa torty upiekłam z tego samego przepisu, i różnią się tylko dekoracją zewnętrzną, oraz tym, że w drugim torcie umieściłam w środku owoce.
Składniki:
Biszkopt: 4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Krem: 1 litr soku ananasowego
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
kostka dobrego masła
Dodatkowo: 1 puszka ananasów w kawałkach
1 puszka ananasów w plastrach
czereśnie koktajlowe
liczi z puszki
wiórki kokosowe
galaretka ananasowa
Przygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę. Po kolei dodawaj żółtka i cukier, ubijaj przez chwilę, następnie dosyp mąkę z proszkiem, dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem blachy, piecz około 30-40 minut w 180 stopniach. Zostaw do ostygnięcia (jeśli boisz się, czy dobrze przekroisz biszkopt na blaty, upiecz go dzień wcześniej - będzie się lepiej kroił).
Przygotowanie kremu:
Zagotuj sok ananasowy, odlewając około 1/2 szklanki. W tej ilości rozpuść budynie, wlej na gotujący sok, zagotuj do zgęstnienia. Dosyp cukru, ile uważasz próbując, dobrze wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Masło zmiksuj na biały puch, stopniowo dodawaj budyń ananasowy, ubijaj aż do powstania kremu. (jeśli się zwarzy, należy postawić miskę z kremem na garnku z gorącą wodą, po ogrzaniu zwarzony tłuszcz rozpuści się). Można też dodać do kremu odrobinę alkoholu, żeby zaostrzyć smak.
Przygotowanie tortu:
Biszkopt przekrój na 2 blaty, ścinając wyrośnięty czubek. Umieść pierwszy blat w obręczy do tortów. Ananasa w kawałkach dobrze odsącz, uzyskanym sokiem namocz biszkopt (można tu też dodać alkohol). Odsączone kawałki ananasa rozłóż na biszkopcie, nakryj warstwą kremu oraz drugim blatem biszkoptowym. Biszkopt nasącz, nałóż krem, odstaw tort na chwilę do lodówki, aby krem dobrze stężał. Rozpuść galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na torcie ułóż dekoracyjne owoce, zalej tężejącą galaretką. Boki tortu, po zastygnięciu galaretki, posmaruj kremem i oprósz wiórkami kokosowymi.