Tort ananasowy

Tort ananasowy

No i znów jestem rok starsza... dokładnie rzecz biorąc, od piątku. Gości mam w tym roku podzielonych "na raty", i tak wyszło, że musiałam upiec aż dwa torty, bo pierwszy upieczony został zjedzony w mgieniu oka. Ponieważ wymyśliłam sobie w tym roku tort ananasowy, w zasadzie obydwa torty upiekłam z tego samego przepisu, i różnią się tylko dekoracją zewnętrzną, oraz tym, że w drugim torcie umieściłam w środku owoce.

Zdjęcie - Tort ananasowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Biszkopt: 4 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

Krem: 1 litr soku ananasowego

2 budynie waniliowe

cukier do smaku

kostka dobrego masła

Dodatkowo: 1 puszka ananasów w kawałkach

1 puszka ananasów w plastrach

czereśnie koktajlowe

liczi z puszki

wiórki kokosowe

galaretka ananasowa

Zdjęcie - Tort ananasowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie biszkoptu:

Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę. Po kolei dodawaj żółtka i cukier, ubijaj przez chwilę, następnie dosyp mąkę z proszkiem, dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem blachy, piecz około 30-40 minut w 180 stopniach. Zostaw do ostygnięcia (jeśli boisz się, czy dobrze przekroisz biszkopt na blaty, upiecz go dzień wcześniej - będzie się lepiej kroił).

Przygotowanie kremu:

Zagotuj sok ananasowy, odlewając około 1/2 szklanki. W tej ilości rozpuść budynie, wlej na gotujący sok, zagotuj do zgęstnienia. Dosyp cukru, ile uważasz próbując, dobrze wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Masło zmiksuj na biały puch, stopniowo dodawaj budyń ananasowy, ubijaj aż do powstania kremu. (jeśli się zwarzy, należy postawić miskę z kremem na garnku z gorącą wodą, po ogrzaniu zwarzony tłuszcz rozpuści się). Można też dodać do kremu odrobinę alkoholu, żeby zaostrzyć smak.

Przygotowanie tortu:

Biszkopt przekrój na 2 blaty, ścinając wyrośnięty czubek. Umieść pierwszy blat w obręczy do tortów. Ananasa w kawałkach dobrze odsącz, uzyskanym sokiem namocz biszkopt (można tu też dodać alkohol). Odsączone kawałki ananasa rozłóż na biszkopcie, nakryj warstwą kremu oraz drugim blatem biszkoptowym. Biszkopt nasącz, nałóż krem, odstaw tort na chwilę do lodówki, aby krem dobrze stężał. Rozpuść galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na torcie ułóż dekoracyjne owoce, zalej tężejącą galaretką. Boki tortu, po zastygnięciu galaretki, posmaruj kremem i oprósz wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie - Tort ananasowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów