Torcik z czeresniami
Wspaniałe deserowe ciasto na upalne dni, torcik śmietanowo-serowy na biszkoptowym spodzie ze świeżymi czereśniami w galaretce.
Póki mamy swieże owoce warto jak najczęściej użyć je do letnich ciast i deserów, a później rozkoszować się smakiem tych przysmaków.
Niepowtarzalny smak i aromat przepysznych czereśni doskonale sprawdza się w ciastach deserowych i owocowych. Zachęcam do wypróbowania ?
Składniki na ciasto:
- 4 jaja /osobno białka i zółtka/
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki roztopionego masła
- 100 g mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serowo-smietanową:
- 300 ml smietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka wisniówki
- 1 galaretka /ok. 50 g/ czeresniowa lub wisniowa lub truskawkowa
- 275 g świeżych czeresni
Składniki na dekorację:
- 1 opakowanie galaretki czereśniowej lub wiśniowej lub truskawkowej
- 275 g świeżych czeresni
- 3-4 łyżki bitej smietany
- kilka całych czereśni z ogonkami
Wykonanie:
- Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i miksować na wysokich obrotach dodając w małych porcjach cukier.
- Następnie po jednym żółtku, roztopione przestudzone masło.
- Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać w dwóch porcjach do mieszaniny.
- Delikatnie wymieszać do połączenia składników.
- Masę przełożyć do formy tortowej /22 cm/ wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
- Wyrównać wierzch, piec w temp. 175 st. C przez 35 minut lub do suchego patyczka.
- Następnie wyjąć z formy i odstawić do wystudznia.
- Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia /nie stężenia/.
- Smietanę z cukrem ubić na sztywno, odłożyć 3-4 łyżki do dekoracji.
- Dodać serek mascarpone i zmiksować.
- Następnie dodać wiśniówkę i wystudzoną galaretkę.
- Starannie zmiksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
- Czeresnie umyć, usunąć pestki, powstały sok z czereśni wlać do zmiksowanej masy, wymieszać oraz dodać połówki czereśni.
- Upieczony i wystudzony biszkopt przełożyć do formy /22 cm/ na spód.
- Po czym wlać zmiksowaną masę z czereśniami.
- Wyrównać wierzch masy, przykryć folią formę i odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Przygotować następną galaretkę tak aby lekko się scieła i wymieszać.
- Następne czeresnie przekroić na połówki i usunąć pestki i ułożyć na stężoną masę śmietanowo-serową.
- Zalać galaretką, tak aby czeresnie były zatopione.
- Odstawić do stężenia na 2 godziny.
- Z pozostałej bitej smietany na wierzchu torcika wyciskać rozetki i udekorować całymi czereśniami z ogonkami.
- Torcik z czereśniami podawać schłodzony.
Smacznego ?