Torcik Wojciech

Torcik Wojciech
Zdjęcie - Torcik Wojciech - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prosty i szybki torcik czekoladowy. Bez przekładania warstw, połączenie mocno czekoladowego ciasta z musem smietankowym. Proporcje mascarpone i smietanki w musie mogą być dowolne, można dać więcej śmietanki, mniej serka - mus będzie nieco rzadszy. Śmietankę przed ubiciem najlepiej wstawić na 10 minut do zamrażalnika.

Ciasto
  • 70g masła
  • 160g cukru
  • 35g gorzkiego kakao
  • 2 małe jajka
  • 45g czekolady gorzkiej
  • 130g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150ml mleka
  • 1 kawa espresso
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
Mus
  • 350g mascarpone
  • 350g śmietanki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • kilka łyżek słodkiego kakao

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.


Masło, cukier, kakao zmiksować razem do połączenia składników. Dodać jajka (po jednym) a następnie czekoladę. Gdy składniki się połączą dodawać stopniowo po łyżce mąkę. Na koniec dodać stopniowo mleko.


Formę okrągłą wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować masłem. Wlać masę, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka).


Po upieczeniu, ciasto wyjąć z formy, obrócić i zdjąc papier do pieczenia. Bez ponownego odwracania włożyć z powrotem do formy. Przygotować espresso i dodać łyżkę rumu do niego. Skropić obficie ciasto - nie powinno być suche.


Gdy ciasto nieco ostygnie, przygtować mus. Śmietankę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Stopniowo po łyżce dodawać ubitą śmietankę do serka mascarpone i ucierać do połączenia. Mus wyłożyć na ciasto. Oprószyć kakao i wstawić do schłodzenia do lodówki, najlepiej na noc.



Zdjęcie - Torcik Wojciech - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów