Torcik Swiętego Mikołaja
Przepyszny torcik Swiętego Mikołaja, który specjalnie przygotowałam z okazji Mikołajek. Dla tych wszystkich którzy jeszcze wierzą w jego magię. Niech Swięty Mikołaj przyniesie Wam górę prezentów i radości.
Torcik Swiętego Mikołaja jest wybornym deserem swiątecznym.
Składniki na ciasto :
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka kakao
- 160 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 2 jaja
- 180 ml maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka kropel czerwonego barwnika
- 60 ml ciemnego rumu /opcjonalnie/
Składniki na masę kremową:
- 380 ml mleka
- 1 budyń smietankowy
- 250 g miękkiego masła
- 300 ml smietany kremówki 35%
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
- kilka kropel czerwonego barwnika organicznego
- cukrowe ozdoby
- 2 szt. cukrowych lasek
- niebieskie kryształki cukru
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę.
- Dodać po jednym jajku, ekstrakt waniliowy i nadal ucierać.
- Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i kakao.
- Dodać do masy w dwóch porcjach na przemian z maślanką wymieszaną z barwnikiem.
- Wymieszać do połączenia składników.
- Formę tortową o wymiarach 16-18 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką.
- Przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 t. C, przez 40-50 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzić odwrócone na kratce metalowej.
- Zimne ciasto przekroić na 3 placki, można skropić rumem.
- Przełożyć białą masą.
- Z białej masy odłożyć 1/4 porcji i wymieszać z czerwonym barwnikiem.
- Czerwoną masą posmarować w około torcik.
- Na wierzch tortu wyłożyć pozostałą białą masę i posypać niebieskim kryształowym cukrem.
- Torcik Swiętego Mikołaja udekorować cukrowymi ozdobami /patrz zdjęcie/.
Wykonanie masy kremowej:
- Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu, wystudzić.
- Smietanę z cukrem ubić na sztywno.
- Do ubitej smietany dodawać w małych porcjach zimny budyń oraz masło.
- Zmiksować do połączenia składników, tak aby powstała jednolita, gęsta masa.
Smacznego ?