Torcik nanaimo

Torcik nanaimo
Zdjęcie - Torcik nanaimo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Torcik nanaimo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Nadszedł jeden z najpyszniejszych weekendów w roku - Czekoladowy Weekend! Zorganizowała go Bea prowadząca „Moją Kuchnię”. Z tej okazji przygotowałam ( w pierwszej chwili chciałam napisać „upiekłam”, lecz tego ciasta się nie piecze:)) trójwarstwowy torcik nanaimo zainspirowany ciastkami nanaimo, które znalazłam w książce naszej amerykańskiej „koleżanki po fachu” Anity prowadzącej blog „Desert First”. Zmieniłam znacznie warstwę białą oraz kształt całości. W oryginale ciasto kroi się na kwadraty.
Nazwa deseru pochodzi od miasta Nanaimo w Kanadzie. Nanaimo odnosi się do nazwy związku pięciu grup tubylców, którzy zimowali we wspólnej wiosce w miejscu, w którym dziś znajduje się Nanaimo. Uważa się, że ciastka te zostały wymyślone i nazwane przez pewną gosposię, która przepis na nie opublikowała w lokalnej gazecie. Dużo jest wersji dotyczących pochodzenia ciastek. Niekiedy nazywa się je również New York Slice. W 1986 roku w Nanaimo odbył się czterotygodniowy konkurs na najlepsze ciastka nanaimo. Przetestowano prawie setkę przepisów! Wygrał ten, który od tej pory uznawany jest za oficjalny przepis. Miasto jest tak dumne z tych ciastek, że wyprodukowało nawet maskotkę, wielkie ciacho nanaimo nazwane Nanaimo Barney.
.

Zdjęcie - Torcik nanaimo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik nanaimo
Pochyłym drukiem podałam oryginalną recepturę
tortownica ø 23 cm ( blaszka 20x20 cm)


Pierwsza warstwa

110 g masła
0,25 szkl cukru
4,5 łyżek kakao
1 ubite jajko
1,5 szkl (150g) pokruszonych ciastek pełnoziarnistych, dałam Digestive
0,5 szkl posiekanych orzechów włoskich
1 szkl (100g) wiórków kokosowych

Masło rozpuścić, dodać kakao i cukier, dobrze wymieszać. Zdjąć z palnika. Do wrzącej masy dodać jajko i szybko wymieszać. Dodać pokruszone ciastka, orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko dobrze wymieszać łyżką i wyłożyć równą warstwą w formie. Wystudzić i włożyć do lodówki.

Druga warstwa

0,5 szkl. śmietanki 18%
0,5 szkl. mleka
1 budyń waniliowy (paczka 40g)
0,5 szkl cukru pudru
50 g masła

Zagotować mleko. Dodać masło i cukier puder. Wymieszać. Proszek budyniowy rozrobić w śmietanie. Ugotować budyń. Wystudzić. Po wystudzeniu wyłożyć na pierwszą warstwę, wyrównać i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować trzecią warstwę.

Druga warstwa w oryginale:

110 g miękkiego masła
2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
3,5 łyżki mleka
2(!) szkl cukru
Wszystkie składniki miksować przez około 2 minuty. Masę wyłożyć na pierwszą warstwę i włożyć do lodówki.

Trzecia warstwa

100g czekolady deserowej
1,5 łyżki masła

Rozpuścić masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu, jak już zacznie gęstnieć wylać na masę budyniową. Całość schłodzić w lodówce.
Ciasto kroić na małe porcje (jeśli kwadraty, to takie o boku 3 cm), ponieważ jest bardzo syte.

Kategorie przepisów