Torcik Emma, czyli sama słodycz
Ostatnia cisza na blogu wiązała się z przyjściem na świat mojego najwspanialszego Maleństwa. Jako świeżo upieczona mama po prostu nie miałam czasu, aby podzielić się z Wami wieloma przepisami jake chodziły mi po głowie. Jedak nadażyła się okazaja, aby stowrzyć torcik inspirowany moją córcią, czyli sama słodycz
Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła torcika w wersji mini. Zdradzę Wam swoją tajemnicę - po prostu nie potrafię kroić tortów! A dodatkowo każdy wie, że małe jest piękne Jednak można przygotować ten deser w tortowicy o średnicy 21cm (w takim wypadku zalecam podwoić ilość skałdników na warstwę waniliową).
Torcik Emma składa się z trzech warstw, biszkoptu genueńskiego, musu truskawkowego i musu waniliowego. Jest niesamowicie delikatny i puszysty. Warstwa czekoladowego biszkoptu wspaniale łączy się ze smakiem truskawek. Ten deser zdecydowanie będzie gościł na moim stole od czasu do czasu, ponieważ kiedy już minie okres truskawkowy, torcik będzie można przygotować z mrożonych truskawek.
- moja Sama Słodycz
Składniki:-
Biszkopt Genueński:
- 4 jaja
- 125 g cukru drobnego do wypieków
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao Mus truskawkowy:
- 250 g truskawek (200 g puree z truskawek)
- 100 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru (według upodobań) Mus waniliowy:
- 100 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru (według upodobań)
- 1 laska wanili Dekoracja:
- truskawki
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
Biszkopt genueński:
1. Nastaw piekarnik na 220°C.
2. Wyłóż papierem do pieczenia spód formy do pieczenia o średnicy 21cm
3. Ubij jajka, aż powstanie puszysta, jasna masa.
4. Dodaj cukier i mieszaj dalej, aż cukier się rozpuści.
5. Dodaj stopniowo mąkę i kakao.
6. Przełóż masę do formy i piecz biszkopt przez około 10-15minut, aż biszkopt będzie sprężysty po dotknięciu środka.
7. Wyjmij biszkopt z piekarnika i odłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Mus truskawkowy:
1. Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Zmiksuj truskawki na jenolitą masę.
3. Przetrzyj truskawki przez sitko.
4. Ubij śmietanę w dużej misce, aż będzie bardzo gęsta.
5. Wlej do śmietany mus tuskawkowy, przestygniętą żelatynę oraz osłodź przesianym cukrem pudrem. Wszystko delikatnie wymieszaj.Po nałożeniu każdej z warstw musu, warto ją wygładzić przy użyciu noża albo łyżki zamoczonej w gorącej wodzie.
Mus waniliowy:(uwaga: przygotuj tuż przed wyjęciem torcików z samym musem truskawkowm)
1. Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Ubij śmietanę w dużej misce, aż będzie bardzo gęsta.
3. Dodaj przesiany cukier puder oraz ziarenka z laski wanilii. Delikatnie wymieszaj.
4. Wlej przestudzoną żelatynę. Delikatnie wszystko wymieszaj.
Torciki:
1. Z ostudzonego biszkoptu wytnij kółka (u mnie 7kółek o średnicy 6cm)
2. Środek ringów wyłóż grubą folią spożywczą (ja używam foli do bindowania).
3. Do środka włóż wycięte kawałki biszkoptu.
4. Na biszkopt wylej mus truskawkowy.
5. Włóż torciki do lodówki, aby lekko stężał mus.
6. Wyjmij torciki z lodówki i wylej na wierzch mus waniliowy.
7. Włóż torciki z powrotem do lodówki.
8. Wyjmij torciki z lodówki i usuń ringi.
9. Delikatnie zdejmij folię.
10 Przed podaniem posyp torciki kakao i udekorój świeżmi truskawkami.
Smacznego!
Lubisz delikatne musy??? Polecam Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim, który rozpływa się w ustach.
Stopień trudności: 5 of 6 Ilość porcji: 7 Czas przygotowania: 0