Torcik czekoladowy z granatem
To ciacho właściwie wymyślił mój Mąż, ja tylko poskładałam razem zakupione przez niego produkty i dodałam od siebie czekoladę :). Jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu i smakuje fantastycznie, bo nie może być inaczej gdy na warstwę delikatnych słomek ptysiowych wyłoży się kremową masę serową w dwóch smakach, a całość posypie chrupiącymi ziarenkami granata :)
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki mleka
- 1 tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej)
- opakowanie słomki ptysiowej z cynamonem Brześć
- granat
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli. Zimną śmietanę ubijamy, gdy będzie już gęsta dodajemy mascarpone i miksujemy by pozbyć się grudek, wlewamy żelatynę mieszamy całość dokładnie. Masę dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Dno tortownicy (26cm) wykładamy równą warstwą słomki ptysiowej, na słomce rozsmarowujemy biały krem, na nim krem czekoladowy i całość posypujemy granatem. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny by masa zgęstniała.