Torcik cappuccino
Dzisiaj coś dla amatorów kawy, wspaniały torcik cappuccino.Przepis wzięłam z tej strony. W oryginale był pod nazwą kostka cappuccino, ja zrobiłam z tego torcik ;-)
Składniki na ciasto: 125 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły), 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku), 5 dużych jajek, 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, 125 g miękkiego masła
Sposób wykonania ciasta: Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do utartego masła cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody i także przestudzić, dodać do masy cały czas miksując. Nie przerywając miksowania dodać cukier a następnie stopniowo po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.
W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z utartą masą czekoladową.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Całe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
Jak podaje autorka można tez ciasto podzielić na dwie części i każą upiec oddzielnie w temperaturze 170 stopni C przez 12 – 15 minut.
Składniki na poncz: 1 łyżka rumu, 2/3 szklanki chłodnej wody, 2 łyżki cukru pudru
Przygotować poncz: Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Jeżeli piekliśmy ciasto w całości to należy je przekroić wzdłuż na pół i każdą część nasączyć ponczem osobno.
Składniki na krem capupucino do przełożenia:
250 g serka macarpone, 250 g śmietany kremówki, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 3 - 4 łyżki cukru pudru, 60 g kawy cappuccino w proszku;
Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać dokładnie z cappucino. Dodać serek mascarpone i ponownie wszystko dokładnie wymieszać, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko wystudzić, dodać do kremu i wymieszać.
Jeden blat ciasta posmarować całym kremem i przykryć drugą połową
Składniki na krem na górę: 250 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru pudru, 20 g kawy cappucino (proszku) do oprószenia ;
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować cały torcik na wierzchu i posypać cappucino. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)