Topielec z truskawkami
Topielec to ciasto drożdżowe, przygotowane w nieco inny sposób niż normalnie - zamiast zostawiać ciasto do wyrośnięcia, wkładamy je do wody i czekamy, aż wypłynie. Bez obawy, wypływa zawsze! Ciasto tak przygotowane jest bardzo wilgotne i nie wysycha tak szybko, jak zwyczajna drożdżówka. A obłożyć można je oczywiście wszystkim, co Wam pasuje - u mnie sezonowe truskawki.
Na drugi raz, dałabym jednak trochę mniej drożdży, bo mimo dużej blachy, ciasto miało ochotę z niej uciec ;)
Składniki:
1 kg mąki
1,5 szklanki letniego mleka
20 dag cukru
5 jajek
15 dag masła
cukier waniliowy
7 dag drożdży (lepiej dać 5 dag)
1 kg truskawek
Na kruszonkę: pół szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół kostki masła
Z mleka odlej 4 łyżki i rozmieszaj drożdże. Mąkę i żółtka roztrzep z mlekiem.
Roztop masło, ostudź, i dolej do mąki, następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Wyrób ciasto. Ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i ponownie zagnieć. Następnie dokładnie zawiń ciasto w lnianą ściereczkę i włóż do miski lub garnka z zimną wodą, tak, aby było całkowicie zanurzone.
Po około 30 minutach ciasto powinno wypłynąć na wierzch. Włóż je wtedy do wysmarowanej tłuszczem blachy, ułóż truskawki - lekko je wciskając, i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Piecz 60 minut w 180 stopniach.
UWAGA! Topielec lubi opadać, dlatego nie zaglądaj do pieca w trakcie pieczenia, ani zaraz po. Najlepiej dać mu trochę ostygnąć i dopiero potem otworzyć drzwiczki piekarnika.