Topielec z truskawkami

Topielec z truskawkami

Topielec to ciasto drożdżowe, przygotowane w nieco inny sposób niż normalnie - zamiast zostawiać ciasto do wyrośnięcia, wkładamy je do wody i czekamy, aż wypłynie. Bez obawy, wypływa zawsze! Ciasto tak przygotowane jest bardzo wilgotne i nie wysycha tak szybko, jak zwyczajna drożdżówka. A obłożyć można je oczywiście wszystkim, co Wam pasuje - u mnie sezonowe truskawki.

Na drugi raz, dałabym jednak trochę mniej drożdży, bo mimo dużej blachy, ciasto miało ochotę z niej uciec ;)

Składniki:

1 kg mąki

1,5 szklanki letniego mleka

20 dag cukru

5 jajek

15 dag masła

cukier waniliowy

7 dag drożdży (lepiej dać 5 dag)

1 kg truskawek

Na kruszonkę: pół szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół kostki masła

Z mleka odlej 4 łyżki i rozmieszaj drożdże. Mąkę i żółtka roztrzep z mlekiem.

Roztop masło, ostudź, i dolej do mąki, następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Wyrób ciasto. Ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i ponownie zagnieć. Następnie dokładnie zawiń ciasto w lnianą ściereczkę i włóż do miski lub garnka z zimną wodą, tak, aby było całkowicie zanurzone.

Po około 30 minutach ciasto powinno wypłynąć na wierzch. Włóż je wtedy do wysmarowanej tłuszczem blachy, ułóż truskawki - lekko je wciskając, i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Piecz 60 minut w 180 stopniach.

UWAGA! Topielec lubi opadać, dlatego nie zaglądaj do pieca w trakcie pieczenia, ani zaraz po. Najlepiej dać mu trochę ostygnąć i dopiero potem otworzyć drzwiczki piekarnika.

Zdjęcie - Topielec z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów