Tiramisu piernikowe
Po Świętach zostało mi trochę piernika, który zaczął nieco podsychać i jako taki przestawał już być zachęcający, pomyślałam więc o małym recyklingu ;)
Tak powstało piernikowe tiramisu w pucharkach. Podobny przepis widziałam już na kilku stronach internetowych i to one mnie zainspirowały, jednak nie trzymałam się żadnej konkretnej receptury.
Do deseru dodałam także trochę dżemu żurawinowego i wiśni w syropie, które powoli zaczynały przesuwać się w głąb czeluści lodówki ;)
Tiramisu było przepyszne i zjedzone zostało dużo chętniej niż ten nieszczęsny piernik solo ;)
Teraz zastanawiam się nad spożytkowaniem do jakiegoś innego deseru pierniczków wiszących na choince :)
TIRAMISU PIERNIKOWE
(na 4 porcje)
8 plastrów piernika,
250g serka mascarpone,
120g śmietanki kremówki,
2 żółtka,
75g cukru pudru,
2/3 szklanki mocnego naparu kawy,
2 łyżki amaretto (lub rumu),
4 łyżki dżemu żurawinowego,
4-6 łyżek wiśni w syropie,
4 łyżeczki kakao
Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować – do połączenia składników.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, a następnie połączyć łyżką z masą z żółtek i mascarpone.
Napar kawy wlać do głębokiego talerza, dodać amaretto lub rum.
W pucharkach układać warstwami zamaczane w kawie kawałki piernika, masę z mascarpone, dżem żurawinowy i wiśnie, w kolejności wg uznania :)
Deser włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Przed podaniem wierzch posypać kakao.
Tak powstało piernikowe tiramisu w pucharkach. Podobny przepis widziałam już na kilku stronach internetowych i to one mnie zainspirowały, jednak nie trzymałam się żadnej konkretnej receptury.
Do deseru dodałam także trochę dżemu żurawinowego i wiśni w syropie, które powoli zaczynały przesuwać się w głąb czeluści lodówki ;)
Tiramisu było przepyszne i zjedzone zostało dużo chętniej niż ten nieszczęsny piernik solo ;)
Teraz zastanawiam się nad spożytkowaniem do jakiegoś innego deseru pierniczków wiszących na choince :)
TIRAMISU PIERNIKOWE
(na 4 porcje)
8 plastrów piernika,
250g serka mascarpone,
120g śmietanki kremówki,
2 żółtka,
75g cukru pudru,
2/3 szklanki mocnego naparu kawy,
2 łyżki amaretto (lub rumu),
4 łyżki dżemu żurawinowego,
4-6 łyżek wiśni w syropie,
4 łyżeczki kakao
Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować – do połączenia składników.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, a następnie połączyć łyżką z masą z żółtek i mascarpone.
Napar kawy wlać do głębokiego talerza, dodać amaretto lub rum.
W pucharkach układać warstwami zamaczane w kawie kawałki piernika, masę z mascarpone, dżem żurawinowy i wiśnie, w kolejności wg uznania :)
Deser włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Przed podaniem wierzch posypać kakao.