Tikka Masala z jagnięciną
Dziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewające danie rodem z kuchni indyjskiej. Marynowana w jogurcie, rozpływająca się w ustach jagnięcina, duszona w aromatycznym sosie pomidorowym pełnym warzyw i dalekowschodnich przypraw przypadnie do gustu każdemu. Danie nie jest pikantne jak kurczak tikka masala Jamiego Olivera, chociaż każdy może regulować ostrość według własnego uznania. Polecam dla całej rodziny!
Scroll down for recipe in English
Tikka Masala z jagnięciną
(6 porcji)
Składniki na marynatę:
- 680 g jagnięciny, z odkrojonym tłuszczem i pokrojonej w 2 cm kostkę
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 2 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju rzepakowego
- 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 2 zielone/czerwone/żółte papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 do 2 papryczek jalapeno, z usuniętymi nasionami i posiekane w drobną kostkę (dodaj więcej jeżeli lubisz dania bardziej pikantne)
- 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 liść laurowy
- 3 łyżeczki garam masala
- 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki płatków chilli (więcej jeżeli lubisz pikantne dania)
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego
- 800 ml przecieru pomidorowego (passata)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru (mniej lub więcej do smaku)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3/4 szklanki śmietanki 30-36%
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry, plus więcej do podania
- ugotowany ryż do podania
Przygotowanie:
- W celu przygotowania marynaty, wymieszaj w misce wszystkie jej składniki, łącznie z jagnięciną i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- W celu przygotowania sosu, w dużej i głębokiej patelni, rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż cebulę, paprykę, sól i pieprz i smaż bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, przez około 6 do 7 minut.
- Dodaj papryczki jalapeno, czosnek i imbir i smaż przez minutę, cały czas mieszając.
- Następnie dodaj liść laurowy, 2 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, kolendrę, kmin, płatki chilli, cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową i smaż cały czas mieszając, aż poczujesz intensywny aromat tych przypraw, przez około 30 sekund.
- Po tym czasie wmieszaj bulion, passatę, koncentrat pomidorowy, cukier, sok z cytryny, po czym dodaj jagnięcinę wraz z marynatą.
- Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie a sos zgęstnieje, przez około 20 do 30 minut.
- Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj pozostałe 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, śmietankę i natkę pietruszki lub kolendry. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Podawaj danie z ryżem, posypane natką pietruszki lub świeżymi listkami kolendry.
Smacznego!
English version
Lamb Tikka Masala
(6 servings)
Ingredients for lamb marinade:
- 680 g lamb, trimmed of fat and cut into 2 cm cubes
- 1/2 cup plain, unsweetened yogurt
- 3 large cloves garlic, crushed
- 2 teaspoons garam masala
- 1/2 teaspoon salt
- 2 tablespoons clarified butter (ghee) or oil
- 1 large onion, peeled and thinly sliced
- 2 green/red/yellow bell peppers, de-seeded and thinly sliced
- 3/4 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon ground black pepper
- 1 to 2 jalapenos, seeded and minced (more or less to taste)
- 4 large cloves garlic, minced
- 2 tablespoons grated fresh ginger
- 1 bay leaf
- 3 teaspoons garam masala, divided
- 1 1/2 teaspoons ground coriander
- 3/4 teaspoon ground cumin
- 1/2 teaspoon crushed red pepper flakes (more or less to taste)
- 1/4 teaspoon ground cinnamon
- 1/8 teaspoon ground cardamom,
- 1/8 teaspoon ground cloves,
- 1/8 teaspoon ground nutmeg
- 1 cup beef/chicken stock
- 800 ml tomato sauce (passata)
- 2 tablespoons tomato paste
- 2 teaspoons brown sugar (more or less to taste)
- 1 tablespoon lemon juice
- 3/4 cup heavy cream
- 1/4 cup fresh chopped parsley or cilantro, plus more for garnish if desired
- cooked rice for serving
Preparation:
- For the lamb and marinade, combine all ingredients in a medium bowl and refrigerate 2 hours or overnight.
- For the gravy, heat the butter over medium heat in a large, deep pan. Once hot, add the onion, bell pepper, salt, and black pepper, and sauté uncovered until starting to soften but not brown, about 6 to 7 minutes, stirring occasionally.
- Add the jalapeno, garlic, and ginger, and sauté 1 minute, stirring constantly.
- Add the bay leaf, 2 1/2 teaspoons garam masala, coriander, cumin, and crushed red pepper flakes, cinnamon, cardamom, cloves and nutmeg, and sauté until fragrant, about 30 seconds, stirring constantly.
- Stir in the broth, tomato sauce, tomato paste, sugar, lemon juice and add lamb
- Bring up to a boil, turn the heat down to low, and simmer until the vegetables are tender and the sauce is thickened, about 20 to 30 minutes, stirring occasionally.
- Turn the heat off and stir in remaining 1/2 teaspoon garam masala, cream and parsley. Taste and adjust seasonings as desired.
- Serve the lamb tikka masala topped with a sprinkle of fresh chopped parsley or cilantro if desired, alongside with cooked rice.
Enjoy!