Terrina

Terrina
Zdjęcie - Terrina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Terrina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Terrina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Terrina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g boczku wędzonego w plastrach
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g fileta z piersi kurczaka
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka liści tymianku
  • 2 łyżki brandy sól, pieprz
Przygotowanie

Wieprzowinę wymieszać z posiekaną kolendrą, czosnkiem i brandy. Doprawić solą z pieprzem i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.


Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na maśle. Pierś kurczaka oczyścić z błon, pokroić na kawałki i dodać do podsmażonej cebuli. Chwilę potrzymać razem na ogniu, a następnie zmiksować całość z tymiankiem w blenderze. Doprawić solą i pieprzem.


Wątróbkę oczyścić z błon i ewentualnych zielonych części. Podsmażyć lekko na patelni (około minuty).


Formę do terrin lub keksówkę nasmarować olejem i wyłożyć plastrami boczku tak, aby lekko nachodziły na siebie. Położyć warstwę z połowy wieprzowiny, następnie warstwę kurczaka. W środku zrobić wgłębienie i wypełnić wątróbką. Na górę położyć resztę wieprzowiny i zawinąć plastry boczku.


Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę z terriną umieścić w większym naczyniu żaroodpornym i zalać gorącą wodą do wysokości 3/4 formy. Wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny. Po upieczeniu wystudzić, odlać sos i wstawić do lodówki na noc.


Porada:

Po zapieczeniu i schłodzeniu terrinę przechowujemy w lodówce pod obciążeniem, jeśli chcemy uzyskać bardziej zbitą konsystencję. Do masy można również dodać jedno całe jajko, ale nie jest to konieczne.



Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com

Kategorie przepisów