Terrina truskawkowo-jogurtowa

Terrina truskawkowo-jogurtowa

Jeszcze za wcześnie na prawdziwe, polskie, pachnące truskawki, ale w sklepach jest już dużo tych hiszpańskich. Skusiłam się, bo przeglądałam ostatnio czasopismo z przepisami z wykorzystaniem truskawek, i te zdjęcia były tak apetyczne...

Jeżeli użyjecie do wykonania tego deserku fruktozy i jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, będzie to coś w sam raz dla tych, którzy odchudzają się przed latem, a mają ochotę na małe coś niecoś.

Składniki:

750 g truskawek

500 ml jogurtu naturalnego

cukier lub fruktoza (ilość dobierz wg swojego smaku)

2 cukry waniliowe lub kilka kropel esencji

żelatyna - jedno duże opakowanie

mięta do przybrania

Kilka truskawek odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj razem z cukrem w ilości, jaka Ci odpowiada. Jogurt wymieszaj z cukrem, dodając wanilię. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i połącz połowę z truskawkami, a połowę z jogurtem.

Do naczynia wlewaj kolejno warstwy jogurtu i truskawek.

Jeżeli masz problem z kolejnością zastygania, najlepiej jest po każdej warstwie wkładać naczynie z terriną do lodówki na ok. 5 minut. Natomiast jeśli zacznie zastygać masa jeszcze nie przełożona do naczynia docelowego, wystarczy ją lekko podgrzać - wtedy powinna się rozpuścić.

Zdjęcie - Terrina truskawkowo-jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów