Terrina truskawkowo-jogurtowa
Jeszcze za wcześnie na prawdziwe, polskie, pachnące truskawki, ale w sklepach jest już dużo tych hiszpańskich. Skusiłam się, bo przeglądałam ostatnio czasopismo z przepisami z wykorzystaniem truskawek, i te zdjęcia były tak apetyczne...
Jeżeli użyjecie do wykonania tego deserku fruktozy i jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, będzie to coś w sam raz dla tych, którzy odchudzają się przed latem, a mają ochotę na małe coś niecoś.
Składniki:
750 g truskawek
500 ml jogurtu naturalnego
cukier lub fruktoza (ilość dobierz wg swojego smaku)
2 cukry waniliowe lub kilka kropel esencji
żelatyna - jedno duże opakowanie
mięta do przybrania
Kilka truskawek odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj razem z cukrem w ilości, jaka Ci odpowiada. Jogurt wymieszaj z cukrem, dodając wanilię. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i połącz połowę z truskawkami, a połowę z jogurtem.
Do naczynia wlewaj kolejno warstwy jogurtu i truskawek.
Jeżeli masz problem z kolejnością zastygania, najlepiej jest po każdej warstwie wkładać naczynie z terriną do lodówki na ok. 5 minut. Natomiast jeśli zacznie zastygać masa jeszcze nie przełożona do naczynia docelowego, wystarczy ją lekko podgrzać - wtedy powinna się rozpuścić.