Tatar
U-wiel-biam! I nie tylko ja :) W związku z czym robię. Warto to danie przygotować samemu, jak się je lubi - mamy wówczas pewność jego świeżości, co przy surowym mięsie i surowych jajkach jest bardzo ważne.
Składniki:
- 0,5 kg świeżego mięsa wołowego, najlepiej z udźca
- 2 cebule
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki oleju
- sól, pieprz, przyprawa maggi
- ogórek konserwowy
- sałata (niekoniecznie - do podania można wykorzystać)
Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę.
Mięso drobno mielimy, dodajemy do cebuli. Jajka dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, rozbijamy, żółtka dodajemy do masy. Następnie dodajemy musztardę i olej.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami (dosłownie!) maggi i wyrabiamy masę. Ogórka konserwowego kroimy w kostkę i podajemy obok mięsnej masy.
Ja podałam tatara uformowanego w dużego befsztyka, z ogórkiem w zagłębieniu, a całość była na liściu sałaty. Ponieważ osoby jedzące tatara uwielbiają, prezentowana porcja ma 200g - oczywiście można zrobić mniejsze.
Smacznego!