Tatar

Tatar

U-wiel-biam! I nie tylko ja :) W związku z czym robię. Warto to danie przygotować samemu, jak się je lubi - mamy wówczas pewność jego świeżości, co przy surowym mięsie i surowych jajkach jest bardzo ważne.
 

Zdjęcie - tatar  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 0,5 kg świeżego mięsa wołowego, najlepiej z udźca
  • 2 cebule
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól, pieprz, przyprawa maggi
  • ogórek konserwowy
  • sałata (niekoniecznie - do podania można wykorzystać)

Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę.

Zdjęcie - tatar  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mięso drobno mielimy, dodajemy do cebuli. Jajka dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, rozbijamy, żółtka dodajemy do masy. Następnie dodajemy musztardę i olej.  

Zdjęcie - tatar  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami (dosłownie!) maggi i wyrabiamy masę. Ogórka konserwowego kroimy w kostkę i podajemy obok mięsnej masy.
Ja podałam tatara uformowanego w dużego befsztyka, z ogórkiem w zagłębieniu, a całość była na liściu sałaty. Ponieważ osoby jedzące tatara uwielbiają, prezentowana porcja ma 200g - oczywiście można zrobić mniejsze.

Zdjęcie - tatar  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Smacznego!


Kategorie przepisów