Tatar ze śledzia
Mając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką. Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia to tatar ze śledzia. Z tatarem ze śledzia jest podobnie jak z sałatką jarzynową…. każdy ma własną wersję :-) Zapraszam na moją -bardzo chrupiącą- wersję śledziowego tatara :-)
Tatar ze śledziaSkładniki:
- około 400g płatów śledziowych w oleju a la matjas
- 1 czerwona cebula
- 5 korniszonów
- 1 szklanka (o poj. 250ml) posiekanych grzybków marnowanych
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- pieprz mielony
- około 3 łyżki oleju rzepakowego
1. Śledzie i korniszony odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę opłukać i posiekać.
2. Wszystkie składniki wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z chlebem.
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF