Tatar z wędzonego łososia
Tatar z wędzonego łososia przypadnie do gustu chyba każdemu, kto lubi ten rodzaj ryby. Taka przekąska nie tylko super smakuje, ale również elegancko prezentuje się na stole. Doskonale sprawdzi się na imprezie lub spotkaniu ze znajomymi. Ja przygotowałam je właśnie na takie małe spotkanko :) Tatar spotkał się ze sporym uznaniem i wszystkim smakował :)
Warto pomyśleć o nim również z okazji zbliżającej się Wielkanocy, gdyż może świetnie urozmaicić świąteczne menu.
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA
(3-4 porcje)
220g wędzonego łososia,
2 ogórki konserwowe,
2 spore płaty papryki marynowanej,
3-4 sztuki marynowanych pieczarek,
1/2 niedużej cebuli,
1 łyżeczka majonezu,
1 płaska łyżeczka chrzanu (opcjonalnie),
pieprz,
szczypiorek,
odrobina oliwy
Ogórki, paprykę, cebulkę i pieczarki pokroić BARDZO drobno. Łososia również drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa. Wszystko razem połączyć, dodając majonez, chrzan i pieprz do smaku. Solić nie trzeba, gdyż łosoś sam w sobie jest już mocno słony.
Kokilki lub małe filiżanki wysmarować oliwą. Nałożyć tatara, dobrze ugnieść łyżką i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem okroić brzegi nożem i wyłożyć porcje tatara na talerz.
Dodatkowo można udekorować szczypiorkiem.
(na podstawie przepisu Ewy)