Tatar z łososia surowego
Pozostajemy w tematyce przepisów z użyciem ryb i owoców morza – tym razem proponuję bardzo szybkie danie zazwyczaj stosowane jako przystawka, na wszelkiego typu imprezy. Dziś jednak zmodyfikujemy klasykę, zastępując mięso wołowe łososiem. Moi Drodzy zapraszam do stołu na tatar z łososia surowego.
Składniki na tatara z łososia:- 100 g świeżego łososia surowego
- 1 mała szalotka
- 1 ogórek konserwowy
- 0,5 papryki czerwonej
- pappardelle z cukinii
- sól, pieprz, sok z cytryny
Łososia surowego dokładnie myjemy, usuwamy ości i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z cytryny, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i przekładamy na talerz. Podajemy z dodatkiem drobno posiekanej szalotki, papryki oraz ogórka.
Przepis na tatar z łososia surowego możemy oczywiście dowolnie modyfikować. Zamiast łososia surowego możemy zrobić tatar z łososia wędzonego lub wymieszać oba rodzaje.
Jeśli tak jak ja lubicie łososia spróbujcie koniecznie przepis na łososia pieczonego z musem pomarańczowym i salsą na pappardelle z cukinii.
A jaką wersję tatara Wy lubicie najbardziej? Pochwalcie się swoimi pomysłami w komentarzach