Tatar wołowy
Tatar wołowy to klasyczne danie kuchni polskiej. Zmielone mięso wołowe z żółtkiem, cebulką, grzybkami i ogórkiem kiszonym. Tatara najlepiej podawać z chlebem, zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego
- 3 żółtka
- 2-3 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 120 g marynowanych grzybków
- przyprawa w płynie Maggi (do smaku)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso wołowe posiekać lub zmielić. Mięso wołowe jak i jajka powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła. Jajka wyparzyć. Ogórki kiszone, grzybki i cebulę pokroić drobno. Przed podaniem mięso wymieszać dokładnie z olejem, przyprawą Maggi, solą i pieprzem.
Uformować tatara tak jak na zdjęciu. Obok ułożyć ogórka, cebulę i grzybki. Pod koniec zrobić małe wgłębienie i wbić żółtko. Gotowe, podawać z chlebem.
Smacznego!
Zapraszam również na: Chili con carne
TATAR WOŁOWYTATAR WOŁOWY