Tarty jabłkowo - żurawinowe
Składniki:
170g mąki pszennej
55g cukru pudru
szczypta soli
110g schłodzonego i pokrojonego na kawałki masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
1 słoik jabłek na szarlotkę,
100g świeżej żurawiny
na kruszonkę:
100g mąki,
50g masła,
50g cukru
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować i wyłożyć nią małą formę na tartę. Formy należy wcześniej natłuścić i oprószyć mąką. Tak przygotowane formy napełnić jabłkami ze słoika,wysypać żurawiny i na wierzch kruszonkę. W celu zrobienia kruszonki rozetrzeć w palcach wszystkie jej składniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25 - 30 minut.