Tartinki z łososiem

Tartinki z łososiem

Zbliża się weekend, a więc na pewno macie jakiś gości. I z pewnością wciąż szukacie pomysłów na przekąski… idę z pomocą i proponuję tartinki z łososiem, ziołowym serkiem, cytryną i oliwką. Ważne, abyście dobrze doprawili serek, ona nada dużo smaku. Moja wersja jest z mini krakersami, ale możecie użyć do tego kruchych babeczek bądź dowolnego rodzaju chleba. Zachowajcie również ten przepis na Święta i inne rodzinne uroczystości.

Zdjęcie - Tartinki z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tartinki z łososiem składniki:
  • 200g łososia wędzonego na zimno w plastrach
  • 150g serka śmietankowego
  • ok. 20 mini krakersów
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka oliwek
  • kilka plastrów cytryny
  • sól, pieprz
przygotowanie:

Serek mieszam z koperkiem i wyciśniętym czosnkiem, doprawiam pieprzem do smaku.

Plastry łososia kroję w mniejsze kawałki, oliwki w plasterki, a plastry cytryny w małe trójkąciki.

Na krakersa rękawem wyciskam serek, następnie łososia zawijam w „różę” i układam na serku, później oliwkę i cytrynkę.

Podaję od razu po przygotowaniu. Krakersy szybko wilgotnieją, dlatego tartinki należy zjeść możliwie szybko.

Zdjęcie - Tartinki z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tartinki z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów