Tartaletki z jabłkami

Tartaletki z jabłkami

Na niedzielny deser przygotowałam dla Państwa tartaletki z jabłkami na ciescie francuskim. Prosty i szybki w przygotowaniu, dzięki gotowemu mrożonemu ciastu oraz należy tylko wybrać odpowiedni rodzaj jabłek, najlepsze polecam „Granny Smith”, lekko winne o słodkawym smaku. Zapraszam !

Zdjęcie - Tartaletki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 8 szt. :

  • 2 arkusze mrożonego ciasta francuskiego
  • 3-4 jabłka
  • 3 łyżki grubego cukru
  • 1/4 szklanki marmolady morelowej
  • 8 szt. kandyzowanych wisni

Wykonanie:

  1. Ciasto rozmrozić, podsypać lekko mąką i wyciąć kółka o średnicy 10 cm /z jednego arkusza wychodzi 4 szt. tartaletek/.
  2. Formy do tart o średnicy 8 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem.
  3. Nakłuć spody ciasta widelcem lub obciążyć papierem z kulkami ceramicznymi i podpiec w temp. 200 st. C, przez 10 minut.
  4. Usunąć obciążenie i ułożyć cienko pokrojone plasterki jabłek ze skórką /patrz zdjęcie!/.
  5. Posypać cukrem i ponownie piec przez 15-20 minut.
  6. Gorące tartaletki posmarować marmoladą.
  7. Podawać ze smietaną.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Tartaletki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów