Tartaletki z jabłkami
Na niedzielny deser przygotowałam dla Państwa tartaletki z jabłkami na ciescie francuskim. Prosty i szybki w przygotowaniu, dzięki gotowemu mrożonemu ciastu oraz należy tylko wybrać odpowiedni rodzaj jabłek, najlepsze polecam „Granny Smith”, lekko winne o słodkawym smaku. Zapraszam !
Składniki na 8 szt. :
- 2 arkusze mrożonego ciasta francuskiego
- 3-4 jabłka
- 3 łyżki grubego cukru
- 1/4 szklanki marmolady morelowej
- 8 szt. kandyzowanych wisni
Wykonanie:
- Ciasto rozmrozić, podsypać lekko mąką i wyciąć kółka o średnicy 10 cm /z jednego arkusza wychodzi 4 szt. tartaletek/.
- Formy do tart o średnicy 8 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem.
- Nakłuć spody ciasta widelcem lub obciążyć papierem z kulkami ceramicznymi i podpiec w temp. 200 st. C, przez 10 minut.
- Usunąć obciążenie i ułożyć cienko pokrojone plasterki jabłek ze skórką /patrz zdjęcie!/.
- Posypać cukrem i ponownie piec przez 15-20 minut.
- Gorące tartaletki posmarować marmoladą.
- Podawać ze smietaną.
Smacznego !
autor: Samantha