Tartaletki z kremem kokosowym
Mini tartaletki w wydaniu świątecznym z kremem kokosowym, to wspaniała przekąska na słodko, to przepyszne ciasteczka, które szybko można przygotować.
Do wykonania tartaletek należy użyć karbowanych foremek, wyłożonych ciastem, które piecze się błyskawicznie.
Ciasteczka świąteczne doskonale smakują podane do kawy.
Składniki na tartaletki z kremem kokosowym:
12 szt.:
250 g mąki tortowej
125 g zimnego masła
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
szczypta cynamonu
2-3 łyżki zimnej wody
200 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
dżem malinowy lub żurawinowy
cukier puder do posypania
posypka cukrowa
Jak wykonać tartaletki z kremem kokosowym?
Mąkę z solą i cynamonem przesiać i wymieszać, dodać kawałki masła i rozetrzeć lub posiekać nożem do uzyskania drobnych okruszków.
Połączyć z jajkiem i wodą.
Wyrobić jednolite ciasto, uformować placek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 20 minut.
Rozwałkować o grubosci ok. 04 cm i wykrawać okrągłe kółka o srednicy karbowanych foremek /6 cm/.
Foremki spryskać olejem i wyłożyć foremki ciastem, nakłuć widelcem.
Piec w 200'C przez 12-15 minut lub do zarumienienia.
Odstawić do wystudzenia.
Smietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem, dodać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć.
Kremem kokosowym wypełnić tartaletki, posypać cukrem pudrem i cukrową posypką.
Podawać na deser.
Smacznego !