Tartaletki z bakaliami

Tartaletki z bakaliami

Ciasteczka z epoki wiktoriańskiej sięgają XIII wieku, wciąż popularne i tak lubiane w okresie Swiąt Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii.

Podawane w formie tartaletek z ciasta kruchego i przepysznym bakaliowym farszem, ozdobione gwiazdkami. Przepyszna słodka przekąska Bożonarodzeniowa.

Zdjęcie - Tartaletki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tartaletki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g zimnego masła
  • 60 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej smietany
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Składniki na farsz:

  • 150 g rodzynek sułtanek
  • 150 g rodzynek koryntek
  • 70 g startej skórki z limonki
  • 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 125 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 starte jabłko
  • 140 g masła
  • 100 g cukru brązowego lub muscovado
  • 125 g miodu
  • 1 laska wanilii /nasiona/
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżka drobno pokrojonych migdałów lub orzechów
  • 3 łyżki brandy lub ciemnego rumu

Zdjęcie - Tartaletki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tartaletki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło pokroić na kawałki i rozetrzeć z mąką.
  2. Dodać pozostałe składniki i zagnieść.
  3. Uformować placek, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto Rozwałkować na grubość 0,3 cm i wycinać krązki o średnicy foremek do tartaletek lub mini tart.
  5. Wszystkie składniki na farsz wymieszać i wyłożyć do foremek wyłożonych ciastem
  6. Z pozostałego ciasta wyciąć gwiazdki i ułożyć na wierzchu każdej tartaletki z farszem.
  7. Posmarować skondensowanym mlekiem lub białkiem.
  8. Piec w 200 st. C, przez 20 minut lub do zarumienienia.
  9. Podawać jeszcze ciepłe, najlepiej smakują.

Smacznego ?

Zdjęcie - Tartaletki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tartaletki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów