Tartaletki z bakaliami
Ciasteczka z epoki wiktoriańskiej sięgają XIII wieku, wciąż popularne i tak lubiane w okresie Swiąt Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii.
Podawane w formie tartaletek z ciasta kruchego i przepysznym bakaliowym farszem, ozdobione gwiazdkami. Przepyszna słodka przekąska Bożonarodzeniowa.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g zimnego masła
- 60 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej smietany
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Składniki na farsz:
- 150 g rodzynek sułtanek
- 150 g rodzynek koryntek
- 70 g startej skórki z limonki
- 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 125 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 1 starte jabłko
- 140 g masła
- 100 g cukru brązowego lub muscovado
- 125 g miodu
- 1 laska wanilii /nasiona/
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżka drobno pokrojonych migdałów lub orzechów
- 3 łyżki brandy lub ciemnego rumu
Wykonanie:
- Masło pokroić na kawałki i rozetrzeć z mąką.
- Dodać pozostałe składniki i zagnieść.
- Uformować placek, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
- Schłodzone ciasto Rozwałkować na grubość 0,3 cm i wycinać krązki o średnicy foremek do tartaletek lub mini tart.
- Wszystkie składniki na farsz wymieszać i wyłożyć do foremek wyłożonych ciastem
- Z pozostałego ciasta wyciąć gwiazdki i ułożyć na wierzchu każdej tartaletki z farszem.
- Posmarować skondensowanym mlekiem lub białkiem.
- Piec w 200 st. C, przez 20 minut lub do zarumienienia.
- Podawać jeszcze ciepłe, najlepiej smakują.
Smacznego ?