Tartaletki kakaowo - śmietankowe

Tartaletki kakaowo - śmietankowe

Zdjęcie - Tartaletki kakaowo - śmietankowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj, jak tylko zobaczyłam za oknem słońce, postanowiłam, że odbędę pierwszy w tym roku spacer z kijkami Nordic Walking. Nie jestem fanem siłowni, a ten sposób zrzucenia paru wałeczków tłuszczu bardzo mi odpowiada. Chodzę na takie spacery od zeszłego roku i mam ustaloną trasę zajmującą około godziny czasu. Nie dość, że takie spacery korzystnie wpływają na moje zdrowie, to jeszcze doskonale odprężają. Podczas tej godziny sam na sam z kijkami mam ogromną łatwość zebrania myśli, zastanowienia się nad niektórymi nurtującymi mnie problemami i o dziwo właśnie w czasie marszu przychodzi sposób rozwiązania spraw teoretycznie nie do rozwiązania, większość moich pomysłów więcej lub mniej szalonych rodzi się „z kijkami w dłoni”. To na pewno w dużym stopniu wpływ dotlenienia, ale co jeszcze? Nie wiem. Po godzinie przychodzę wyciszona, odprężona i gotowa na czekające mnie zadania.
Jak przystało na fanatyczkę jedzenia i gotowania, nie trudno się domyślić, co przeważnie zaprząta moje myśli podczas tych sześćdziesięciu minut na świeżym powietrzu. Nawet na odchudzających spacerach najczęściej myślę o... jedzeniu! Trochę to straszne, trochę śmieszne, ale co zrobić, ten typ tak ma:) No więc... zastanawiałam się, co by tu słodkiego, niedużego upiec wykorzystując nowo nabyte foremki do tartaletek. Wymyśliłam, że zrobię mini tarty kakaowe ze śmietankowym kremem. Bardzo szybkie, stanowiące lekki deser po obiedzie. Wyszły całkiem przyjemne w smaku:)

Zdjęcie - Tartaletki kakaowo - śmietankowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tartaletki kakaowe z kremem śmietankowo-waniliowym
8 tartaletek ø 10 cm

Ciasto
150 g masła
200 g mąki
3 łyżki cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki kakao
szczypta soli
ewentualnie 1 łyżka kwaśnej śmietany

Krem
400 ml śmietanki UHT 18%
1 jajko
2 żółtka
100 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki esencji waniliowej

Wykonanie:

Ciasto
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jak nie będzie chciało się lepić, dodać śmietanę. Zagniecioną kulę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania kremu. Foremki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować. Wycinać krążki o trochę większej średnicy niż foremki i wylepić je ciastem. Ja wycinałam pucharkiem do lodów o średnicy 11 cm. Resztę (skrawki) ciasta zostawić do dekoracji.
Podpiec tartaletki w temp. 180°C przez około 12 min. Następnie wyjąć z piekarnika, nałożyć krem, prawie do pełna i ułożyć kratkę z resztek ciasta. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiec przez 15-20 min. Przed podaniem posypać kakao.

Krem
Jajka z cukrem, mąką ziemniaczaną i wanilią ubić mikserem aż masa stanie się kremowa.
Śmietankę zagotować. Po zdjęciu z palnika od razu wlać śmietankę do masy jajecznej i ubijać całość na parze, aż zgęstnieje do konsystencji masy budyniowej. Wystudzić. Po wystudzeniu napełnić tartaletki, przykryć kratką z resztek ciasta i zapiec.

Kategorie przepisów