Tarta ze słodkich ziemniaków
Masa ze słodkich ziemniaków:
80 dag słodkich ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z cytryny
Ziemniaki opłukać, pokroić, ułożyć na blaszce, przykryć folią i piec przez 40 min. (do miękkości) w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C.
Ziemniaki ostudzić, obrać ze skórki i zmiksować w melakserze.
Do ziemniaczanego pure dodać jajko, cukier, przyprawy, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać.
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej (typ 405)
0,5 szklanki mąki krupczatki (typ 450)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
5 łyżek cukru pudru
szczypta soli
Z podanych składników zarobić kruche ciasto.
Owinąć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.
Na ciasto równomiernie rozłożyć masę z ziemniaków.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 40-45 min.
Po ostudzeniu na wierzch ciasta wyłożyć masę z mascarpone i posypać orzechami pistacjowymi.
Masa z mascarpone:
250 g serka mascarpone
100 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Podgrzać aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.
Mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem, dodać ostudzoną żelatynę.