Tarta z dyni
Czas zacząć jesienne potrawy. Od zupy z dyni, ciast i deserów, po słodkie smażone kostki dyniowe do risotto lub curry. Z pachnącymi ziołami szałwii i tymianku lub rozgrzewającego imbiru.
Tymczasem zapraszam na klasyczny amerykański deser „Pumpkin Pie”, pyszny smak i wspaniała lekka konsystencja.
Idealna tarta z dyni podana z bitą smietaną, doskonała na jesienne wieczory do herbaty.
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 40 g brązowego zukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka imbiru w proszku
- 2-3 łyżki lodowatej wody
Składniki na masę dyniową:
- 450 g puree z dyni
- 1 łyżka miodu
- 100 g brązowego cukru
- 250 ml smietany kremówki
- 1 łyzeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Wykonanie:
- Mąkę z solą przesiać dodać kawałki zimnego masła i połączyć w malakserze lub rozetrzeć.
- Dodać pozostałe składniki.
- Zagniesć ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić 20 minut.
- Rozwałkować na grubość: 05, cm i wyłożyć ciastem formę do tarty o średnicy: 23 cm.
- Na dno tarty wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 15 minut.
- Po czym usunąć obciążenie i odstawić do wystudzenia.
- Cukier, miód, przyprawy i smietanę wymieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia.
- Jajka i żółtko ubić i dodać do nich gorącą masę, wlewając cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
- Następnie dodać ugotowane puree z dyni i mąkę, dokładnie połączyć.
- Masę przelać na podpieczony spód.
- Piec w temp. 190 st. C, przez 35-40 minut.
- Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Podawać z bitą smietaną z cukrem i wanilią.
Smacznego ?