Tarta z kremem migdałowym
Chyba brak mi słów, tarta jest po prostu przepyszna!W oryginale są w niej figi. Fig nie miałam, miały być śliwki, później gruszki, ale ostatecznie zrezygnowałam z jakichkolwiek owoców. Krem migdałowy okazał się przesmaczny sam w sobie i dla mnie zbędne byłyby tu owocowe dodatki. Jest chrupki z wierzchu (widać po pęknięciach) i kremowy w środku. Z ciastem miałam trochę problemów, ale koniec końców wyszło kruche ciasto. Polecam przepis.
Przepis znalazłam w Kuchni pełnej smaków, u Ewelajny; tam też można znaleźć jego oryginalną wersję. U mnie zaszły lekkie modyfikacje w składnikach. *Autorem przepisu jest Jamie Oliver.
Na kruche ciasto:
- 125 g masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 duże żółtka
- 2 łyżki zimnego mleka lub wody
Na masę migdałową:
- 200 g zmielonych migdałów + garść płatków migdałowych
- 50 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 duże jajka
Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem pudrem i solą, dodaj mąkę, skórkę z cytryn i żółtka, dodaj wodę lub mleko. Wyrób gładkie ciasto. Wylep nim tortownicę i schowaj na 1 h do zamrażarki.Piekarnik nagrzej do 180 st C. Wstaw ciasto i piecz 12 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
Masa migdałowa:Zmielone migdały wymieszaj je z mąką. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do migdałów razem z jajkami i mieszaj do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy. Wstaw do lodówki na 1/2 godziny, aby masa lekko stężała.
Wyłóż schłodzona masę migdałową na ostudzony spód.
Posyp wierzch tarty płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut
Tarta jest tak słodka, że aż przyciągnęła kilka os do pokoju a jedna nawet wcięła się w kadr :)