Tarta z jabłkami

CIASTO:

250 g mąki

140-150 g zimnego masła

około pół szklanki bardzo zimnej wody

szczypta soli

60 g cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść gładkie ciasto i zawinięte w folie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Można na całą noc.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim formę do tart o średnicy 28-30 cm. Dobrze docisnąć ciasto do brzegów i spod ponakłuwać widelcem. Całość ponownie wstawić do lodówki.

FARSZ:

8 jabłek - ja wzięłam szare renety

2 jajka

150 g cukru

250 ml śmietanki 30%

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry, które następnie symetrycznie należy ułożyć na spodzie tarty. Jajka, cukier i śmietankę zmieszać dokładnie i zalać tym jabłka.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na około 45 minut. Wszystko zalezy od piekarnika. Trzeba uważać by jabłka sie nie spaliły.

PS: Ja ciasto robię często z wyprzedzeniem i trzymam w lodówce. Czasem zamrażam, by użyć w sytuacjach awaryjnych. To samo ciasto (tylko bez cukru!!) nadaje się do robienia tart słonych. Zamiast jabłek można na przykład uŻyć kalafiora czy brokułów.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy