Tarta z jabłkami
CIASTO:
250 g mąki
140-150 g zimnego masła
około pół szklanki bardzo zimnej wody
szczypta soli
60 g cukru pudru
Z podanych składników szybko zagnieść gładkie ciasto i zawinięte w folie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Można na całą noc.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim formę do tart o średnicy 28-30 cm. Dobrze docisnąć ciasto do brzegów i spod ponakłuwać widelcem. Całość ponownie wstawić do lodówki.
FARSZ:
8 jabłek - ja wzięłam szare renety
2 jajka
150 g cukru
250 ml śmietanki 30%
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry, które następnie symetrycznie należy ułożyć na spodzie tarty. Jajka, cukier i śmietankę zmieszać dokładnie i zalać tym jabłka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na około 45 minut. Wszystko zalezy od piekarnika. Trzeba uważać by jabłka sie nie spaliły.
PS: Ja ciasto robię często z wyprzedzeniem i trzymam w lodówce. Czasem zamrażam, by użyć w sytuacjach awaryjnych. To samo ciasto (tylko bez cukru!!) nadaje się do robienia tart słonych. Zamiast jabłek można na przykład uŻyć kalafiora czy brokułów.