Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

CIASTO:

250 g mąki pszennej

125 g masła

2 łyżki bardzo zimnej wody (ja wstawiam szklankę z wodą do zamrażalnika aż będzie lodowata, ale można do wody w temp. pokojowej dorzucić kilka kostek lodu - dość szybko się rozpuszczą i ochłodzą wodę)

1 jajko

szczypta soli

cukier puder

NADZIENIE:

2-3 duże jabłka

cukier trzcinowy, gruby

cynamon mielony

calvados albo koniak (ja wzięłam metaxe tym razem)

masło – ok. 60 gram

Zagnieść ciasto: Mąkę z solą i cukrem przesypać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wrzucić jajko i pokrojone w kawałeczki masło. Szybko zagnieść dodając stopniowo wodę. Ciasto uformować w kulę i owinąć w folię. Wstawić do lodówki, na co najmniej dwie godziny. (Nadmiar ciasta można zamrozić "na potem".)

Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w cząstki. Nie za grube, ale też nie za cienkie. Polewam kieliszkiem alkoholu, dosypuję cynamonu i mieszam. Odstawiam na chwilę, żeby "się przegryzło".

Formę do tarty smaruję masłem, i wykładam na nim ciasto - ja nie wałkuję ale wyklejam palcami. Tak mi wygodniej. Wstawiam na 30 minut do lodówki.

Następnie układam na cieście jabłka, posypuję je cukrem i układam na nich posiekane masło. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piekę ok. 30-40 minut.

Przepisy z tych kategorii

Tarta jabłkowo-morelowa czyli Apple-Apricot Crostata
3

Tarta jabłkowo-morelowa czyli…

upl upl
Niebo w gębie

Miss tej jesieni
6

Miss tej jesieni

Agata Agata
Agatek

Tarta normandzka z jabłkami
1

Tarta normandzka z jabłkami

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Wielkanocna tarta cytrynowa
3

Wielkanocna tarta cytrynowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…
1

Tarta z pieczonymi jabłkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą
2

Tarta z suszonymi śliwkami i c…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Orzechowe babeczki

Orzechowe babeczki

montka montka
cukierenka

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
2

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Szarlotka żurawinowa
1

Szarlotka żurawinowa

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Karpatka
1

Karpatka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia