Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

CIASTO:

250 g mąki pszennej

125 g masła

2 łyżki bardzo zimnej wody (ja wstawiam szklankę z wodą do zamrażalnika aż będzie lodowata, ale można do wody w temp. pokojowej dorzucić kilka kostek lodu - dość szybko się rozpuszczą i ochłodzą wodę)

1 jajko

szczypta soli

cukier puder

NADZIENIE:

2-3 duże jabłka

cukier trzcinowy, gruby

cynamon mielony

calvados albo koniak (ja wzięłam metaxe tym razem)

masło – ok. 60 gram

Zagnieść ciasto: Mąkę z solą i cukrem przesypać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wrzucić jajko i pokrojone w kawałeczki masło. Szybko zagnieść dodając stopniowo wodę. Ciasto uformować w kulę i owinąć w folię. Wstawić do lodówki, na co najmniej dwie godziny. (Nadmiar ciasta można zamrozić "na potem".)

Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w cząstki. Nie za grube, ale też nie za cienkie. Polewam kieliszkiem alkoholu, dosypuję cynamonu i mieszam. Odstawiam na chwilę, żeby "się przegryzło".

Formę do tarty smaruję masłem, i wykładam na nim ciasto - ja nie wałkuję ale wyklejam palcami. Tak mi wygodniej. Wstawiam na 30 minut do lodówki.

Następnie układam na cieście jabłka, posypuję je cukrem i układam na nich posiekane masło. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piekę ok. 30-40 minut.

Przepisy z tych kategorii

Tarta jabłkowo-morelowa czyli Apple-Apricot Crostata
3

Tarta jabłkowo-morelowa czyli…

upl upl
Niebo w gębie

Miss tej jesieni
6

Miss tej jesieni

Agata Agata
Agatek

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Muffiny imbirowe wg. Nigelli
1

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

napiecyku napiecyku
napiecyku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gratin de l'oignons - francuska zapiekanka z cebuli
2

Gratin de l'oignons - francusk…

food² food²
Food Square

Ptysiowa choinka, czyli croquembouche
1

Ptysiowa choinka, czyli croque…

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Świąteczna brioszka

Świąteczna brioszka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku | U stóp Benbulbena

Boeuf bourguignon, czyli wołow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena