Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

CIASTO:

250 g mąki pszennej

125 g masła

2 łyżki bardzo zimnej wody (ja wstawiam szklankę z wodą do zamrażalnika aż będzie lodowata, ale można do wody w temp. pokojowej dorzucić kilka kostek lodu - dość szybko się rozpuszczą i ochłodzą wodę)

1 jajko

szczypta soli

cukier puder

NADZIENIE:

2-3 duże jabłka

cukier trzcinowy, gruby

cynamon mielony

calvados albo koniak (ja wzięłam metaxe tym razem)

masło – ok. 60 gram

Zagnieść ciasto: Mąkę z solą i cukrem przesypać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wrzucić jajko i pokrojone w kawałeczki masło. Szybko zagnieść dodając stopniowo wodę. Ciasto uformować w kulę i owinąć w folię. Wstawić do lodówki, na co najmniej dwie godziny. (Nadmiar ciasta można zamrozić "na potem".)

Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w cząstki. Nie za grube, ale też nie za cienkie. Polewam kieliszkiem alkoholu, dosypuję cynamonu i mieszam. Odstawiam na chwilę, żeby "się przegryzło".

Formę do tarty smaruję masłem, i wykładam na nim ciasto - ja nie wałkuję ale wyklejam palcami. Tak mi wygodniej. Wstawiam na 30 minut do lodówki.

Następnie układam na cieście jabłka, posypuję je cukrem i układam na nich posiekane masło. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piekę ok. 30-40 minut.

Przepisy z tych kategorii

Tarta jabłkowo-morelowa czyli Apple-Apricot Crostata
3

Tarta jabłkowo-morelowa czyli…

upl upl
Niebo w gębie

Miss tej jesieni
6

Miss tej jesieni

Agata Agata
Agatek

Łatwa szarlotka z malinami

Łatwa szarlotka z malinami

Dzi Dzi
karmelowy

Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z szynką parmeńską, gr…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Ryż zapiekany z budyniem i jabłkami

Ryż zapiekany z budyniem i jab…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kotlety mielone z jabłkiem i porem
2

Kotlety mielone z jabłkiem i p…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Cukiernicze tajemnice i gofry jogurtowo-miodowe z nutką mięty

Cukiernicze tajemnice i gofry…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bagietka ze śliwkami i rozmarynem

Bagietka ze śliwkami i rozmary…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Gryczane muffiny z jeżynami

Gryczane muffiny z jeżynami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

 Kruche ciasto z porzeczkami i karmelem

Kruche ciasto z porzeczkami i…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Drożdżowy placek z wiśniami

Drożdżowy placek z wiśniami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wuzetka - ciasto WZ
2

Wuzetka - ciasto WZ

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!